Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Az új atomerőmű napja

Események

Vágólapra másolva!
Hétfőn délután újabb ülést kezd a parlament, amelyen a legfontosabb vita a paksi atomerőmű megépítésének finanszírozási szerződésére vonatkozó bizottsági jelentésekről lesz. Hétfőn tartják az Oroszország és Magyarország közti megállapodás elfogadásának zárószavazását is. Kövesse velünk az ülést percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül38 bejegyzés
15:03
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Miből épül meg Paks II.?

A paksi atomerőmű megépítésének finanszírozási szerződésére vonatkozó bizottsági jelentésekről lesz az Országgyűlés mai ülésének talán legfontosabb vitája. Az Oroszország és Magyarország közti megállapodás elfogadásának zárószavazását is ma tartják. Az MSZP már a hétvégén jelezte: véleményük szerint a hitelfelvétel növelni fogja az államadósságot, ezért a Költségvetési Tanács véleményéig el kellene halasztani a törvény végszavazását. A Fidesz nem osztja az MSZP véleményét, így várhatóan a zárószavazást sem halasztják el. 

15:04
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Becsületes szurkolók vs. futballhuligánok

Szintén nagy vitát váltott ki az egyéni képviselői indítvány formájában benyújtott, sportról szóló törvénymódosítás általános vitája. A becsületes szurkolók és a futballhuligánok a törésvonal az álláspontok között: milyen szigorú beléptető rendszer szűri ki az utóbbiakat anélkül, hogy elrettentené a becsületeseket. A kulcsszavak a családbarát szurkolási forma kialakítása, a biometrikus azonosítási rendszer, a zéró tolerancia, a másokat megbotránkoztató, agresszióra sarkalló rigmusok kiűzése, a szurkolók rabosítása, a „sportnagyhatalom vagyunk”, az adatbiztonság és arányosság kérdése, a kollektív bűnösség törvényerőre emelése. Valamennyi párt részt vett. Az érvelések is tipikusak. 

15:04
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Mire ez a nagy sietség?

Csak találgatták az ellenzéki képviselők, hogy az uniós jogharmonizáción kívül mi motiválja a kormány sürgősséggel benyújtott adótörvény módosításait. Az MSZP a sürgősségi törvényalkotás káros gyakorlatát szüntetné meg. A Jobbik szerint egy őszi megszorító csomagot készít elő. Az LMP nehezményezte, hogy az előterjesztés a kedvezményezett területek közül kiveszi az energiahatékonysági beruházásokat, miközben a kétséges hasznú film- és videógyártás továbbra is kedvezményezett terület marad, hogy enyhít az adókedvezményt kapó vállalkozások munkahelyteremtő kötelezettségein, de értetlenül áll a tavaly decemberben megszavazott üzemanyag-jelölési rendszer bevezetésének elhalasztása előtt is, amit az ellenzéki párt szerint nem elhalasztani, hanem eltörölni kellett volna. 

15:06
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Ideiglenes tartózkodás

A fenti törvények bizottsági jelentéseinek és összegző módosító indítványainak a vitáját követően a magyar és német fegyveres erők tagjainak a másik állam területén történő ideiglenes tartózkodásról szóló megállapodás kihirdetése következik. A törvényt a Honvédelmi Minisztérium nyújtotta be. 

15:07
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Földügyi csemegék

Viszont ismét kivételes eljárásban, Font Sándor egyéni képviselői indítványaként kerül a Ház elé az egyes földügyi tárgyú törvények módosításának összevont vitája, ami egyszerre hat földügyi tárgyú törvényt módosít. Biztos vannak benne csemegék. 

15:07
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

A függőség napja

Ismét az LMP kezdi a napirend előtti felszólalások sorát. Ezúttal a függőség napjáról kérdez. Nem tudjuk mire gondol, de hamarosan kiderül.

15:14
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Oroszországtól való függőségünk

Erről szól a függőség napja. Végül is ma van a paksi hitelszerződés zárószavazása.

Újabb devizahitelbe rángatja bele a kormány az országot, pedig Oroszország ráadásul megmutatta, hogy mit jelent számára egy szerződés. Önöknek elment az eszük. Tömény erőszaktól sem riad vissza Oroszország. 10 milliárdos atomhitelért felajánlja az országot az oroszoknak Orbán Viktor. Ezért váltott rendszert Viktor. Eláruljátok unokáitokat - ilyen feliratok tarkítják a felszólalást.

 Felszólalása végén Szél Bernadett könyvet ajándékoz Orbán Viktornak.

15:15
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Kövér: Házszabálysértés történt

Nem Paksra, nem Putyinra, nem az orosz atomhitelre... a feliratokra utal.

A stílusuk nem azonos a támogatottságukkal - tette hozzá.

15:16
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

„Egy szava sem igaz”

Ezt válaszolja Tállai András, és kérdezi az LMP-t: ön kitől venne fel hitelt? Az IMF-től vagy Oroszországtól?

15:21
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Tállai mindenkit megnyugtat

A függetlenségünket és a magyar emberek érdekét fogja szolgálni Paks II. – nyugtat meg mindenkit Tállai András. 

15:21
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Hitelkárosultak folyt.

Z. Kárpát Dániel ismét a devizahitelesek ügyében szólal fel, és a kormány késlekedését ostorozza. A kormány állítólag ki szeretné vezetni a hiteleket, de őszig nem tesznek semmit, csak nyaralnak, és a Bankszövetséggel tárgyalnak. Dolgozzuk végig a nyarat, ha kell, de cselekedjünk minél előbb. Ezt szeretné a Jobbik. A Bankszövetséggel való tárgyalások nem a megoldásra, hanem visszakozásra sarkallták eddig a kormányt.  

15:28
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Nincs szükség pénzügyi parazitákra

Így összegzi felszólalását a Jobbikos Z. Kárpát Dániel.

15:28
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

A jó vagy a rossz hírrel kezdjem?

Tállai András a rosszal kezdi válaszát, ami az, hogy nem lesz több alkalma felszólalni ebben a kérdésben a Jobbiknak. A jó hír, hogy a kormány nem fog szabadságra menni, hanem dolgozik a devizahitelesek problémáján. Már a szerdai kormányülésen erről lesz szó. Majd elsorolja a Kúria értelmezésének a kormány általi értelmezését.

15:33
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Grosics Gyula bácsi pótolhatatlan

A KDNP-s Simicskó István sportért felelős államtitkárral nagyjainkra emlékezünk. Végre kiderült, hogy államtitkárként, nem mezei képviselőként beszél. Grosics Gyula is csak véletlenül ugrott be egy meccsre, így lett kapus kispap helyett.

Erre nem lehet mit válaszolni. Nincs is válasz.

15:37
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Az éhezők viadala

Valóban gyerekviadalokról beszél Kunhalmi Ágnes. A felszólalás a Blikk június eleji cikkére utal. A gyerekviadalokat szervező egyesület vezetője beismerte, hogy a gyerekek számára az egyetlen kitörési pont a ketrecharc. A kormány a sporttörvény módosítását helyezte kilátásba, már a hétvégén.

15:43
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Mindnyájan megdöbbentünk

a gyerekviadalokon – ismeri el Rétvári Bence. Simicskó István sportért felelős államtitkár már június 11-én egyeztetett a MOB alelnökével; a KDNP pedig feljelentést tett. Polt Péter megígérte, hogy a hatósági engedélyek megléte ügyében is vizsgálódni fog. 

15:45
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Az MSZP felelőssége

A szegénység terjedéséért viszont az MSZP is felelős Rétvári Bence szerint. A nélkülözők aránya a duplájára nőtt az MSZP-s kormányok alatt. A rezsicsökkentést sem támogatták, sem az oktatási intézmények állami kézbevételét, ami azonos feltételeket biztosít minden iskolában. 

15:53
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

RTL Klub és az adóelkerülés

Közös dolgaink ezúttal a bliccelő RTL Klubra irányulnak. A társaság többmilliárdos nyereség ellenére sem fizetett adót. Csak az a kérdés, hogy éveken keresztül ezt miért nem vette észre senki, merül fel a mezei tévénézőben. Rogán Antal (Fidesz) egyúttal megkérte a kormányt, hogy a devizahitelesekre vonatkozó jogi lépéseket a következő két kormányülésen dolgozza ki, hogy az még a nyáron az Országgyűlés elé kerülhessen.

15:54
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Mindenkinek lesz reklámadó

A reklámadó a kormány eddigi lépéseinek logikus folytatása Tállai államtitkár szerint. Veszteségeiket a vállalkozások 2014-ben még levonhatják az adóalapból, de ezt a lehetőséget egyesek trükközésre használják az adófizetés elkerülésére, ezért ezt a kiskaput a kormány be fogja zárni – ígéri Tállai András. 

16:05
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Szegény vagyonőrök

Harangozó Tamás az MSZP-frakcióból a vagyonőrök minimálbér alatti fizetésére hívja fel a figyelmet. A minimális rezsióradíj megállapítása csak választási kampányfogás volt? Miért nem írja alá a kormányrendeletet Orbán Viktor?

16:06
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

„Úgy látszik, ön már megkezdte a kampányolást”

Kontrát Károly szerint a minimális rezsióradíj ajánlásával nem a piaci folyamatokba kíván beavatkozni a kormány. Válaszát felolvassa, az nehezen érthető. Harangozó Tamás sem érti, szerinte nem kapott választ. 

16:17
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

"Az összeomlás felé visz a paksi bővítés"

Szél Bernadett folytatja napirend előtti felszólalását. A legújabb ENSZ-jelentés a megújulók váratlan és hatalmas felfutásáról beszél világszerte. A magyar kormány a világtrenddel ellentétes irányba, a semmibe vezeti Magyarországot. 

16:18
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

A kormány támogatja a megújulókat is

A paksi bővítés ennek nem mond ellent – állítja Fónagy János államtitkár, és egy közvélemény-kutatásra utal. E szerint a magyar lakosság több mint fele támogatja az atomerőmű-bővítést.

16:25
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Legyen népszavazás Paksról!

Szél Bernadett után Sallai R. Benedek LMP-s képviselő folytatja. Felszólalásában arra az ellentmondásra hívja fel a figyelmet a kormány válaszában, hogyha a megújulókat is támogatják, akkor Paksra miért vesznek fel hitelt, a megújulókra meg miért nem? Szintén nem érti, miért nem mer a kormány népszavazást tartani az atomenergiáról.

16:39
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Lesz-e tankönyv őszre?

Kunhalmi Ágnes, az MSZP új oktatáspolitikusa nehezményezi, hogy a tankönyvpiac államosítása után a tankönyvfejlesztést is államosítja a kormány, verseny nélkül, pedig az uniformizálás nem vezet sehová, a modernizációt nem lehet megállítani.

Rétvári Bence egyetlen szóban is tud válaszolni: „lesz”, majd kifejti az államosítás előnyeit: minden diáknak, jövedelemtől függetlenül olcsóbb és jó tankönyve lesz. A tankönyvpiacon az államosítással 1,5 milliárdos megtakarítást sikerült eddig elérni - teszi hozzá.

16:46
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Tovább mélyítsünk?

Bana Tibor a Jobbik-frakcióból a kormány álszabadságharcáról beszél, és az Unió további mélyítése helyett a nemzeti érdekek mentén történő politizálásra szólítja fel a kormány.

Szijjártó Péter szerint új Európára van szükség: versenyképességre, alacsony energiaárakra, segély helyett munkára, energiabiztonságra, a családok tiszteletére, nem kigúnyolására, illetve a tagállamok identitásának tiszteletére.

Bana Tibor nem fogadja el a választ. Itthon kardot csörtetnek, Európában birodalmat, szuperállamot építenek. A kormány megtéveszti a választókat.

17:02
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

"Sok személyes sérelmet okoztak"

Korózs Lajos az új rokkantnyugdíjrendszer visszásságait sorolja, ami nem veszi figyelembe, hogy a rokkanttá nyilvánítás előtt ki mennyit dolgozott, és mennyi járulékot fizetett. Az átalakítás egyetlen szempontja a megtakarítás volt, de ez sem sikerült, annak ellenére, hogy az ellátottak kevesebb pénzt kapnak.

Rétvári Bence Korózs Lajos államtitkártól idézi válaszát Korózs Lajos képviselőnek. Az eredmények is önmagukért beszélnek: 43 000-ről 63 000-re nőtt a megváltozott munkaképességűek körében a foglalkoztatottak száma. 

17:04
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Nem folyik a meggy a Kossuth téren

Ellenzékben 100 forintos meggyár esetén már nyomást gyakoroltak a kormányra, a MAGOSZ feltüzelte a gazdákat, és meggyet öntöttek a Kossuth térre. Most 70 forintos meggyár esetén semmit sem tesznek, pedig ez az ár az önköltséget sem fedezi? Mikor indulnak a traktorok? – kérdezi az MSZP-s Legény Zsolt.

A kormány szerint örülni kell, hogy van termés bőségesen. De be is avatkoznak: 20 000 tonna meggyet kivonnak a piacról 800 millió forintért.

17:25
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Az LMP szerint se kéne államosítani

Ikotity István LMP-s kérdését a tankönyvpiac államosításáról Kunhalmi Ágnes már feltette. De ő folytatja, mert szerinte elfogadhatatlannak találta a választ. Több 10 000 tankönyv kiszállítása késett. 

Rétvári Bence szerint az ellenzéknek előítéletei vannak az állami kiadókkal szemben. A cél, hogy ne csak a Rózsadombon, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is jó minőségű tankönyvek legyenek.

17:26
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

„Magas labdát adott”

Sajnos a tankönyvek véleményezését az LMP kikérte és a korábbi 4-es osztályzat helyett a 2-es osztályzatú tankönyvek is átmennek a rostán. Ikotity a véleményekből idéz.

Nevetést fakasztott Rétvári védekezése, miszerint a tankönyvek véleményezése a hibák kijavítására ad lehetőséget. 

17:27
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

A közbizalom és a szocialisták

Kucsák László végre egy politikai témát feszeget: Hunvald Ferenc indítását az önkormányzati választásokon és Kunhalmi Ágnes következmények nélküli közokirat-hamisítása. Nem lehet tudni, milyen választ vár erre egy fideszes felszólaló.

Répássy Róbert a Ptk.-t idézi, miszerint 3 év szabadságvesztéssel is büntethető a közokirat-hamisítás. Répássy Róbert az MSZP honlapján is kutakodott az ügyben, de nem talált megnyugtató választ.

Kucsák László Kunhalmi Ágnes távollétében is emlékeztet rá: Kunhalmi Ágnes a diplomája ügyében is valótlanságot állított. A szocialista frakcióban tiltakoznak.

17:34
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

A kétfejű sárkány magával beszélget

Így jellemezte a Pedagógus Kar létrehozását a jobbikos Dúró Dóra. A Nemzeti Együttműködés Rendszerében miért csak egyetlen szakmai szervezettel egyeztet a kormány? Amelyik ráadásul nem is független szervezet, mivel költségvetése az államtól függ. 

17:39
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

A NPK a „leglegitimebb”

Minden pedagógusnak lehetősége volt csatlakozni. Egyik szakszervezet tagjainak a megválasztásában sem vettek részt annyian, mint az NPK tagjainak megválasztásában, ezért ennek a szervezetnek a legnagyobb a legitimációja – érvelt Rétvári Bence a Nemzeti Pedagógus Kar mellett.

17:41
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Nincs igény az NPK-ra

A kötelező tagság ellenére, vagy épp azért a pedagógusoknak csak 10 százaléka érdeklődött – emlékeztet Dúró Dóra.

Rétvári Bence szerint azonban, ha ezt az elvet követnénk, akkor nagyon sok kamara vagy önkormányzat létjogosultságát kétségbe lehetne vonni.  

17:57
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Ki a kém, és ki a nem kém?

Schiffer András a Fidesz kettős mércéjét gyanítja Tasnádi kinevezése mögött. Nem érti, mi a különbség a D 209-es ügynök és Tasnádi tevékenysége között. Demokráciában nem lehetne közéleti szereplő Tasnádi, nem szakmai értelemben, hanem morális értelemben nem – állítja Schiffer András.

Kontrát Károly államtitkár mindenkit megnyugtat: Tasnádi sajtótájékoztatóján világossá tette, hogy csak szakmai tevékenységet végzett. Schiffer András egyetért: ugyanazt a bomlasztó tevékenységet végezte, mint Medgyessy Péter. 

18:16
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Lázár János és a vidékfejlesztés

Sallai R. Benedek szerint a vidékfejlesztési források minden fillérére szükség van. A progresszív adóval el lehetne érni, hogy a kis- és közepes vidéki vállalkozások több forráshoz jussanak.

Lázár János válaszol saját vidékfejlesztési elképzeléséről. Az előző hétéves ciklusban az agrártámogatások 70 százaléka a nagyüzemekhez jutott. Az új ciklusban 150 000 euró (1000-1100 ha) felett csökkentenék a földalapú támogatásokat. A degresszivóval nyert földalapú támogatásokat a vidékfejlesztési alapból juttatnák vissza a kisebb vállalkozásoknak, ha jól értem.

18:23
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Mikor ültek utoljára vonaton?

Kósa Lajos 1,5 órás vonatútról beszélt Budapest és Debrecen között, ami nyilvánvalóvá teszi, hogy fogalma sincs a mai magyar valóságról. Bagóné Borbély Ildikó szerint 3 óra az út. IC-vel és gyorsvonattal reggel nyolcra nem lehet megérkezni. A menetrendből idéz.

Fónagy János elmondja, hogy ő a múlt héten utazott vonaton, és megköszöni, hogy a szocialisták megvilágosodtak a vasútbezárások után. Bagóné ideiglenes vágányzári menetidőket idézett. A szakasz felújítása után a menetidő csökkenni fog. Vagyis Kósa már előre látta a felújítást. 

18:38
június 23, 2014
Vágólapra másolva!

Vége a közvetítésnek

A parlament ülése a napirenden szereplő javaslatok vitájával folytatódik. A határozathozatalok eredményéről külön cikkekben számolunk majd be. Percről percre közvetítésünket ezzel lezárjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről