Lázár János mindent megmagyaráz

Események

Lázár János, Földeák
Földeák, 2015. január 23. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője a Csongrád megyei Földeák polgármesteri hivatalában a térség polgármestereivel közösen tartott sajtótájékoztatóján 2015. január 23-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Lázár János és Giró-Szász András most először tart közös sajtótájékoztatót, ami a kormány döntéseit magyarázza. Ezentúl hetente rendeznek hasonló eseményeket.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
13:47
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Mostantól minden csütörtökön

Mától minden csütörtökön sajtótájékoztatót tart Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Giró-Szász András, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. A kormány azért döntött így, mert úgy látja, hogy a kormányzás eredményes ugyan, de a szerdai kormányülések után a mostaninál hatékonyabban kell elmagyarázni a közvéleménynek, pontosan miről szól egy-egy döntés.

Fotó: Bielik István - Origo

13:53
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Kérdezni is lehet

A kormány közleményében úgy fogalmazott, hogy  "az úgynevezett szolgáltató típusú kormányzati kommunikáció tavaly háttérbe szorult a választási kampányok miatt". Lázár János és Giró-Szász András sajtótájékoztatója a szokásosnál hosszabb lesz és kérdezni is lehet - írták. 

14:49
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Erről lehet majd szó

Azt ígérte délelőtt a Miniszterelnökség, hogy a mostani sajtótájékoztatón választ kapunk arra, van-e ellentmondás Lázár János keddi, a paksi bővítés ügyében tett optimista bejelentése és az Európai Bizottság szóvivőjének sajtóban megjelent cáfolata között. 

15:02
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Szerződést kell kötni a városokkal

Lázár János szerint fontos, hogy mind a huszonhárom megyei jogú várossal kössön szövetséget Magyarország kormánya. Az első ilyen megállapodást Orbán Viktor tegnap kötötte meg Sopronban. A következőt pedig a jövő héten Székesfehérvárral köti.

Fotó: Bielik István - Origo

15:07
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Két héten belül megegyezünk Paksról az EU-val

Magyarország felvette a kapcsolatot a paksi beruházással kapcsolatban az Európai Unió illetékes szerveivel - mondta Lázár János. Reményeim szerint két héten sikerül elérni azt, hogy mindenben megfeleljünk az EU előírásainak. Az EU ekkor hozzájárul a paksi szerződéshez - mondta a miniszter. . 

15:10
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Versenypolitika és közbeszerzés a következő

Lázár János szavaiból kiderül, hogy nem csak az üzemanyagszállítás ügyében lehetnek problémák az EU szabályainak betartásával. Ennek rendezése után következnek a versenypolitikai és a közbeszerzési kérdések, ugyanis ebben is meg kell feleln az uniós előírásoknak. A miniszter azt is bejelentette, nemzetközi fejvadász céget bíznak meg, hogy keressen szakembereket Paksra.

Az atomerőmű III-as és IV-es blokkjának épülete, itt még magyar szakemberek dolgoznak Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

15:11
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Saját erőből 600 milliárd közlekedési fejlesztésekre

A közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, út- és vasútfejlesztésre 2015 és 2020 között 600 milliárd forintot szán a kormány saját erőből, vagyis költségvetési forrásból - jelentette be Lázár. Mint emlékezetes, Orbán Viktor tegnap Sopronban azt mondta, a mostani parlamenti ciklus végéig, azaz 2018 tavaszáig valamennyi megyei jogú város „négysávos” úton fog bekapcsolódni az ország autópálya-hálózatába. A Miniszterelnökséget vezető miniszter most nem volt ennyire konkrét, nem az összes, csak több megyei jogú városnak ígért új utat, konkrétan Békéscsabát és Sopront említette. Az is elhangzott, hogy a kormány szerződést köt a megyei jogú városokkal.

Az M85-ös gyorsforgalmi út Enesét elkerülő szakasza Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az említett 600 milliárdos összeg húszszorosát, 12 ezer milliárd forint lehet költeni összesen, az uniós forrásokat is beleértve 2020-ig mindenféle fejlesztésre, nagyrészt uniós forrásból - hangzott el. Ennek tizedét, 1000-1200 milliárd forintot a megyék és a megyei jogú városok költhetnek el.

15:14
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Ezért kellett a paksi bővítés

Európa versenyképessége attól függ, hogy lesz-e olcsó energia. Mi úgy gondoljuk, hogy elsősorban Magyarországon kell energiát előállítani, ezért döntött úgy  a kormány, hogy belevág a paksi bővítésébe. A cél, hogy a magyar áramigény 50 százalékát Paks állítsa elő - magyarázta az oroszokkal kötött megállapodást a miniszter. 

15:17
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Példátlan a parlamenti jóváhagyás

Sehol a világon nincs még egy olyan energetikai megállapodás, amit az Országgyűlés nyilvánosan megvitatott volna, és egy nemzetközi pénzügyi szerződést kettő törvényhozás hagyott volna jóvá  - reagált a titkosítás miatt aggódók kifogásaira Lázár. 

A miniszter ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: olyan országról sem tud, amelyik teljesen nyilvánosságra hozta volna a beruházáshoz kapcsolódó pénzügyi szerződést.

15:19
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Túljelentkezés van közmunkára

A szociális rendszer átalakítása a következő téma. Ma mindenki hozzáfér az állami segélyhez Magyarországon - szögezte le Lázár, aki szerint az önkormányzatok rendkívül jól kezelik a kérdést. A helyi képviselőtestület kell, hogy megmondja, ki az, aki segélyre érdemes.

A kormány növelni fogja a közmunkára fordított összeget is. Lázár szerint idén 200 ezer embernek biztosítanak ilyen jellegű munkát, de ez is kevésnek tűnik, mert "túljelentkezés van".

15:22
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

A politikának nincs köze a pénzek ellopásához

A brókerbotrányról is beszélt Lázár János. "A bankárok, uzsorások és brókerek olyan családba tartoznak, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy politikusokkal kapcsolatba kerüljenek, ez minden rendszrben így volt, és így lesz a jövőben is." Ugyanakkor a miniszter szerint ez nem azt jelenti, hogy a politikusoknak a pénzek ellopásához bármi köze lenne. Ezzel is cáfolta a kormány érintettségét a brókerbotrányban. Érdemes lenne inkább azt megvizsgálni, hogy ezek a cégek hogyan működhettek az elmúlt 10 évben és milyen volt az ellenőrzésük - tette hozzá.

Fotó: Bielik István - Origo

15:24
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Bankárok, uzsorások, pénzügyi macherek

Szigorú törvényeket kell hozni, hogy a "bankárok, uzsorások és pénzügyi machereket" felelősségre lehessen vonni, ha becsapták az ügyfeleket. Azt is meg kell vizsgálni, hogy közösségi pénz vagy az állam pénze kárt szenvedett-e a brókerbotrányban - mondta Lázár. 

15:30
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság annyit kért, hogy a finn modellt kövessük

Kérdésre válaszolva Lázár továbbra is fenntartja, hogy a paksi fűtőelem szállítással és a szerződéssel kapcsolatban nem lesz problémája az Európai Bizottságnak. A bizottságnak annyi kérése volt, hogy a finn mintát és a finn modellt kövesse Magyarország. Az Magyarországnak is érdeke, hogy minél rövidebb idő alatt létrejöjjön a beruházás és ne csak az oroszoktól kapjuk a fűtőelemeket. 

15:32
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Nem csak a külügy érintette a Quaestor-ügyben

A külügyi tárca lépése, mellyel kivonta a Quaestorban letétbe helyezett államkötvényeit, nem járult hozzá a Quaestor csődjéhez, mert ez nem jelenthetett neki likviditási problémát - mondta Giró-Szász András.

Elhangzott az is. nem csak a külügyi tárca érintett azonban a brókercégek botrányában, hanem több más minisztérium illetve állami szervezet, háttérintézmény is. Az, hogy kik, egyelőre nem árulta el Giró-Szász vagy Lázár, mert most "összesítik az adatokat", és ezután tájékoztatják erről a közvéleményt.

15:35
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Egyszerű életösztön működött a kormányban

Ha a kormány tudott bármit is, akkor miért nem szólt a polgároknak a közelgő Quaestor-csődről a Buda-Cash botrány után - tette fel a kérdést a HírTV tudósítója. Lázár János válaszában leszögezte, hogy semmi olyan információ nem hangzott el a kormányülésen, ami előnybe hozta volna a kormány tagjait. Minden információ nyilvános volt, egyszerű életösztön működött a kormányzatban és jól - jellemezte a helyzetet a miniszter.

Fotó: Bielik István - Origo

15:42
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Biztosan lesz reklámadó

Április 8-án legkésőbb döntenie kell a reklámadóról a kormánynak. Két tárgyalás folyik az Európai Bizottsággal: ez egyik, hogy milyen reklámadót tudna elfogadni a testület. Az biztos, hogy lesz reklámadó, de egyelőre több variáció lehetséges - mondta Lázár. 

15:43
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Még a HírTV-nek is válaszoltak

Semmilyen bojkott nincs a HírTv-vel szemben, hiszen most is önnek válaszoltam negyed órán keresztül - oszlatta el a HírTV riporterének aggodalmát Lázár János. 

15:51
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Mindenki a brókerbotrányra kíváncsi

Továbbra is arra kíváncsiak az újságírók, tudott-e előre a Questor csődjéről a kormány, valamint arra is választ keresnek, miért brókercégben tartották az állam pénzét. Lázár János megismétli a korábbi állításait: a kormánynak nem volt semmilyen előnye, az utóbbi pedig teljesen normális. 

15:53
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Az ember, aki még nem látta Orbánt megijedni

"2002 óta dolgozom országgyűlési képviselőként Orbán Viktor mellett, de megijedni még nem láttam" - ezekkel a szavakkal tagadta Lázár János, hogy a miniszterelnök megijedt volna, amikor megtudta, hogy a helyi önkormányzatok a botrányban érintett pénzintézeteknél tartották a pénzüket.

Fotó: Bielik István - Origo

Giró-Szász András pedig arra a kérdésre, hogy miért nem szólt a kormány az embereknek, hogy menekítsék biztonságosabb helyre pénzüket a brókercégekből, azt a választ adta, hogy nem akartak rémhírkeltők lenni, ami ráadásl büntetendő is.

15:56
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Az EU nem értette az M4-es célját

Az Európai Bizottságnak az volt a baja az M4-es 110 milliárdos szakaszával, hogy soknak tartja az összeget és nem ért egyet a céljával - reagált egy kérdésre a Miniszterelnökség vezetője.

Fotó: Bielik István - Origo

15:57
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Apró baki a sajtótájékoztatón

Apró baki. Véletlenül szóvivőnek hívta Giró-Szász András államtitkárt Lázár János. Bocsánatot kért. 

16:00
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Nem volt közpénz brókercégnél

Közpénz magas kockázatú brókercégeknél nem volt, állampapírt deponáltak ott, ez nagy különbség - emlékeztetett Giró-Szász András. 

16:03
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Tarsoly Csaba levelet írt Orbánnak

Orbán Viktor csodálkozik, hogy még mindig nem csattant bilincs csaló brókerek csuklóján - legalábbis így gondolja Lázár János, aki ugyanakkor teljesen megbízik a rendőrség és az ügyészség munkájában, hiszen lépéseik nagymértékben lehetővé tették a kárenyhítést.

Lázár egy kérdésre válaszolva kitér arra is, hogy a Quaestor-vezér Tarsoly Csaba március elején levelet írt Orbán Viktornak - ugyanakkor, amikor bejelentette a jegybank felé is a brókercég működésképtelenségét. A levelet - amelynek tartalma Lázár szerint ugyanaz volt, mint az MNB felé tett jelzés - a kormányfő az illetékes miniszternek, Varga Mihálynak továbbította.

16:09
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Ezért volt helytelen a Financial Times cikke

Magyarország kötött egy szerződéstervezetet az oroszokkal, ezt a hatályba lépéshez alá kellett iratni az Euroatom megfelelő részlegével. A magyar verzió esetében első ránézésre nem felelt meg a az ügynökségnek, ekkor jelent meg a Financial Times cikke.

A paksi bővítés blokkolása azonban nem igaz, csak annyi történt, hogy az Euroatom új tárgyalást kért, ami meg is történt. Elfogadtuk a játékszabályokat, kezet fogtunk egymással, nem maradtak vitás kérdések a felek között - magyarázta Lázár János a paksi szerződés körül kialakult helyzetet. 

16:12
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság csak segíteni akar

Nem arról folyik a vita, hogy legyen vagy ne legyen atomerőmű Magyarországon, hanem arról, hogyan legyen. Az Európai Bizottság kifejezetten segíteni akar Magyarországnak, arra törekszik, hogy win-win helyzet alakuljon ki - vette védelmébe az Európai Uniót a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Fotó: Bielik István - Origo

16:14
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár nem nézi az M1-et, mert későig dolgozik

Hiába kérdete valaki Lázár Jánost a közszolgálati televízió új hírcsatornájáról, a miniszter nem tudott véleményt mondani, mert állítása szerint annyit dolgozik, hogy mire hazaér, rendszerint már műsor sincs a csatornán.

Sajnálhatják, hogy nem részesei a kormányülésnek, mert akkor nem kellene róla ilyen kérdéseket feltenni - mondta Lázár az egyik újságírónak, aki arról érdeklődött, hogy pontosan mi történt azon a kormányülésen, ahol Orbán Viktor utasítást adott arra, hogy a kormány intézményei vegyék ki a pénzüket a brókercégekből. 

16:21
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Nem éri meg az államkincstárnál számlát vezetni

Megkérdeztük az önkormányzatokat, hogy miért nem az Államkincstárnál vezetik a számlájukat. Erre azt válaszolták, hogy a kereskedelmi bankok sokkal jobb feltételeket kínálnak nekik - ismerte el Lázár János. A miniszter szerint ez rávilágított arra, hogy át kell vizsgálni az államkincstárnál vezetett önkormányzati számlák feltételeit. 

16:23
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter az egyik legjobb miniszter

Szijjártó Péter az egyik legjobb miniszter a kormányban, gyorsan és jól dolgozik - ezért volt Lázár szerint az első állami intézmény a Külgazdasági és Külügyminisztérium, amely kivonta a számláit a brókercégtől.

Elhangzott az is: a kormány természetesen most is tisztában van azzal, hogy melyik minisztérium, háttérintéznmény vagy kormányzati szerv tartott és mennyi pénzt valamely brókercégnél, de egyelőre nem árulják el. Annyit mondtak Lázárék, hogy ilyen befektetés több más brókercégnél is volt, olyanoknál is, amelyek nem mentek csődbe.

16:27
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Önálló orvosi egyetemekre lenne szükség

Érdemben mérlegelnie kell a kormánynak - a szakmai szervezetekkel konzultálva - hogyan lehetne megerősíteni az orvosképzést. Nekem továbbra is az személyes véleményem, hogy önálló orvostudományi egyetemekre lenne szükség - mondta Lázár. A miniszter ugyanakkor elismerte, hogy korábbi kijelentéséért rengeteg kritikát kapott. 

16:31
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Nem ússzák meg a felelősök

Bróker, bankár, uzsorás - mindnek személyes vagyonával kell felelnie a kárért, amit okozott, szögezte le Lázár János. Arra azonban nincs válasz, hogy hová lett a pénz. A legsúlyosabb probléma, hogy milliárdok tűntek el és senkli nem tudja megmondani, hova.

Fotó: Bielik István - Origo

16:33
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Feljelentést is tehet a külügy

Ha jogilag lehetséges, akkor a Külgazdasági és Külügyminisztérium feljelentést tesz, amiért készpénzben kapta vissza az államkötvényekben betett összeget - válaszolt az Origo tudósítójának kérdésére Giró-Szász András. Mindezt csak úgy volt lehetséges, hogy gazemberek ültek ezekben a pénzintézetekben - tette hozzá. 

16:35
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökség nem érintett

A Miniszterelnökség nem tartott brókercégnél pénzt - válaszolt egy kérdésre Lázár János. 

16:39
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

Csökkenhet a távközlési adó

A távközlési szektor különadóinak felülvizsgálata továbbra is terítéken van, ez sokkal inkább csökkentésre vonatkozik, mint az adók növelésére. A költségvetésért azonban Varga Mihály pénzügyminiszter a felelős - felelt az erről szóló kérdésre Lázár János. 

16:40
március 26, 2015
Vágólapra másolva!

A vasárnapi boltzárral lett vége

Nem változik tovább a vasárnapi zárvatartásról szóló törvény - válaszolt röviden az utolsó kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter, majd Giró-Szász András államtitkárral együtt elhagyta a sajtótájékoztató helyszínét.