Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - élőben a Kormányinfó

Események

kormányinfó, sajtótájékoztató, Gulyás Gergely, Szentkirályi Alexandra, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Sajtóterem, 2023.11.09.,
Vágólapra másolva!
Csütörtökön 12:30-tól újra Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, akik beszámolnak a kabinet legújabb döntéseiről. Az Origo élőben közvetíti a tájékoztatót. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül
33 bejegyzés
13:23
2023. november 30.

Kormányinfó

Csütörtökön 12:30-tól újra Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, akik beszámolnak a kabinet legújabb döntéseiről. Az Origo élőben közvetíti a tájékoztatót.

13:25
2023. november 30.

Orbán Viktor: Nekünk Magyarország az első!

13:27
2023. november 30.

Hamarosan kezdődik

Hamarosan kezdődik. 

13:49
2023. november 30.

Ezek minden bizonnyal témák lesznek

A Kormányinfón minden bizonnyal téma lesz a közelgő uniós csúcs és a migrációs paktum is. 

13:55
2023. november 30.

Gulyás Gergely: A kormány teljesítette az egy számjegyű infláció elérését

Legkésőbb novemberben sikerül elérni, hogy egy számjegyű legyen az infláció Magyarországon - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még a november 9-i legutóbbi Kormányinfón. Gulyás Gergely felidézte, hogy az elmúlt időszakban a legnagyobb ellenfél az infláció volt, de a kormány tudja tartani a korábban tett vállalását. Titkosszolgálati jelentések szerint egyre agresszívebben lépnek fel a déli határnál a migránsok, a határvadászok gyakran életveszélyes helyzetekbe kerülnek - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

14:00
2023. november 30.

Kezdődik

Kezdődik a Kormányinfó. 

14:03
2023. november 30.

Teljesen előkészítetlenség

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője elmondta, 12 órás ülést tartott a kabinet. A legfontosabb téma az uniós költségvetés módosítása és Ukrajna uniós csatlakozása. Mindkét ügy előkészítetlen, mivel nincsenek hatástanulmányok. Úgy akarja módosítani a Bizottság a költségvetést, hogy azt még végre sem hajtotta - tette hozzá. A kifizetések rendkívül alacsonyak, és rosszak azok a számok, amelyek az eddigi kifizetések arányát mutatják. Mindezek mellett jogellenesen tagadják meg a nekünk járó pénzek kifizetését.

14:05
2023. november 30.

Magyarország egyik ügyben sem tud hozzájárulni a döntéshez!

Még a Bizottság szerint sem teljesítette a csatlakozási tárgyalások feltételeit Ukrajna - mondta Gulyás. Arra sincsenek számok, hogy mit jelentene Ukrajna csatlakozása. Magyarország egyik ügyben sem tud hozzájárulni a döntéshez. 

14:06
2023. november 30.

Minden magyar elmondhatja a véleményét Ukrajna ügyében

Közös döntések születnek az Unióban, így ha egy tagállam véleménye eltér, akkor nem jön létre döntés. Gulyás szerint a magyar kormány a választópolgárokhoz fordult a már bemutatott kérdésben, így Ukrajna ügyében minden magyar állást foglalhat. 

14:08
2023. november 30.

Meghosszabbítja a kormány a kamatstopot

Gulyás Gergely bejelentette, hogy a jelenlegi kamatszint mellett megmarad a kamatstop. A kkv-k április 1-ig élvezhetik a kamatstopot, ez 30 ezer vállalkozásnak segít. 2024. július 1-ig marad a lakossági kamatstop - tette hozzá. Az utóbbi 350 ezer családon segített. A diákhitel kamattámogatása 2024. június 1-ig marad. 

14:11
2023. november 30.

Indulnak a pályázatok a zöldenergia tárolására

Gulyás bejelentette, hogy tárolási kapacitás nélkül nem lehet hatékonyan használni a zöldenergiát. Ezért írtak ki pályázatot a lakosság számára 70 milliárd forint értékben, és ezt a vállalkozásokra is kiterjesztik. A pályázatokat 2024. február 5-i határidővel írják ki - tette hozzá. 2026. április 30-ig kell befejezi a nyertes pályázatok megvalósítását. Ezzel zöldenergiát termelni és tárolni is lehet. 

14:13
2023. november 30.

Veszélyes Gyurcsány és Karácsony mellé kerülni

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, még egy kiváló jogásznak is veszélyes Gyurcsány és Karácsony mellé kerülnie, így Tordai Csabának tisztáznia kell magát. Alapvető kérdésekre muszáj választ kapnia a közvéleménynek Karácsony mozgalmáról és a baloldal külföldi finanszírozásáról. 

14:16
2023. november 30.

Gulyás: A baloldali választók is töltsék ki a nemzeti konzultációt

Mind a baloldali választóknak, mind a pártoknak azt javasolta Gulyás, hogy töltsék ki a nemzeti konzultációt.  

14:24
2023. november 30.

"Ebben az esetben már nem lehetne a helyén a Katona József Színház vezetője"

Ha a jó értelemben vett európai kultúra érvényesülne a fővárosban, akkor már nem lenne a helyén a Katona József Színház vezetője - mindezt Gulyás Gergely válaszolta az Origo kérdésére annak kapcsán, hogy a színházban a Gyurcsány-párt tagjai kedvezményesen vehettek jegyet. 

14:26
2023. november 30.

Egy főnöke van a baloldalnak, Gyurcsány

Egy főnöke van a baloldalnak, és az van amit Gyurcsány Ferenc akar, és mindezt jó szimbolizálja, hogy Donáth Anna pár napja még támadta a DK-t, míg most a Gyurcsány által támogatott Karácsonyt támogatja - mondta Gulyás szintén az Origo kérdésére. 

14:28
2023. november 30.

Csak ekkor lehet fordulat Brüsszelben

Brüsszelben akkor lesz fordulat, ha az EP-választáson fordulat lesz, és így a migráció területén is csak ekkor lehet változás - mondta az Origo egy másik kérdésére a miniszter. 

14:30
2023. november 30.

Minden fiatalokat segítő lépést támogat a kormány

Minden családbarát javaslatot jó szívvel fogad a kormány, de nem volt olyan előterjesztés a kormány előtt a 14 év alattiak országos ingyenes közlekedéséről, természetesen a kabinet támogat minden fiatalokat és családokat segítő lépést - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

14:35
2023. november 30.

Megoldják a kórházak adósságát

Gulyás kérdésre elmondta, hogy a kórházak adósságait a jövőben is rendezni fogják. 

14:40
2023. november 30.

A lehető legkisebb lesz a Szuverenitásvédelmi Hivatal költségvetése

A lehető legkisebb lesz a Szuverenitásvédelmi Hivatal költségvetése, és önálló fejezete lesz a költségvetésben - mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. A törvény elfogadását követően világos lesz, hogy pontosan mennyibe kerül majd a hivatal működése.  

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte, hogy a későbbiekben fog élesedni a nemzeti konzultáció online kitöltési lehetősége. Nincs végleges döntés arról, hogy mely termékekkel bővül az online-árfigyelő rendszer - mondta a kormányszóvivő egy másik kérdésre. 

14:42
2023. november 30.

Ukrajna állítsa vissza azt a helyzetet, ami 2017 előtt állt fenn

Ukrajna állítsa vissza azt a helyzetet, ami 2017 előtt állt fenn - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Van most az ukrán parlament előtt egy javaslat, miszerint egy kicsit javulhat a helyzet, de nem áll vissza a 2017 előtti helyzet. 

Csak nagyon szerény mértékben enyhül a migrációs helyzet most - mondta a miniszter egy másik kérdésre. A rákosrendezői esetleges beruházásról azt mondta Gulyás, és hétfőn Lázár János számol be erről. 

14:50
2023. november 30.

Brüsszel nem támogatja, hogy erővel védjék a határt

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, az EU-nak nincs válasza a határvédelemre, és nem támogatja, hogy erővel védjék a határt. Jó tagállami válaszok vannak, és ezért hozták létre Magyarországon a határvadász századokat - tette hozzá. Az EU nem segíti, hanem a határok védelmét segítő szabályokat támadják, és megpróbálják megsemmisíteni őket. 

14:53
2023. november 30.

Fenntartható a magyar nyugdíjrendszer

Gulyás kérdésre közölte, hogy az EU azt követeli Magyarországtól, hogy a helyreállítási alapban való részvétel miatt köteles bizonyos feladatokat elvégezni. Ezek közé tartozik a nyugdíjrendszer fenntarthatósága, és a következő 10 évben egyébként sem fenyegeti a magyar nyugdíjrendszert semmilyen fenntarthatósági probléma. 

15:00
2023. november 30.

Ebbe nem tud beleszólni a magyar állam

Gulyás kérdésre elmondta, hogy a magyar állam nem tud beleszólni abba, hogy egy külföldi munkaadó kit vesz fel, és kit bocsájt el. A makói Continental gyárban történteket meg kell vizsgálni. Ha konkrétan azt látjuk, hogy felveszik a külföldieket, és elbocsájtják a magyarokat, akkor meg kell vizsgálni, milyen lépései vannak a hatóságoknak - tette hozzá.

Gulyás Gergely: A makói Continental gyárban történteket meg kell vizsgálni Fotó: Polyák Attila - Origo
15:10
2023. november 30.

Gulyás Gergely: Magyarország csökkentette a saját kibocsátását

A kormányinfón szóba került a párizsi klímaegyezmény is, ennek kapcsán Gulyás Gergely elmondta, hogy a nagy államok nem tartották be a vállalásaikat, Magyarország viszont csökkentette a saját kibocsátását.

Gulyás Gergely: Magyarország csökkentette a saját kibocsátását Fotó: Polyák Attila - Origo
15:17
2023. november 30.

Ezt a kérdést jogosan fel lehet vetni Ukrajnában

A háború megindításáért kizárólag Oroszország a felelős, de mindezek mellett joggal felvethető, hogy az ukrán fél helyesen járt-e el a korábbi évtizedekben főleg az orosz kisebbséggel szemben - mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. 

15:23
2023. november 30.

Ezt vizsgálhatja a Szuverenitásvédelmi Hatóság

Gulyás kérdésre elmondta, a Szuverenitásvédelmi Hatóság külföldi befolyást és finanszírozást vizsgálhat, de a sajtószabadságot nem érinti a hatóság működése.  

15:27
2023. november 30.

Kedvezőbb lenne egy alacsonyabb kamatszint

Gulyás kérdésre elmondta, a Fidesz elnöksége még nem hozott döntést a párt főpolgármester-jelöltjéről. Egy másik kérdésre azt mondta, hogy valóban jobb lenne egy alacsonyabb kamatszint.

Gulyás: Még nincs döntés a Fidesz főpolgármester-jelöltjéről Fotó: Polyák Attila - Origo
15:31
2023. november 30.

Ebben az esetben jár a sérelemdíj

Gulyás kérdésre elmondta, hogy sérelemdíj jár azoknak, akik forgalomból kivont ételt fogyasztottak saját hibájukon kívül, és emiatt egészségkárosodást szenvednek.Ezekben az esetekben a károsultaknak pert kell indítaniuk. 

A miniszer közölte, a magyar élelmiszerbiztonság jó. 

15:37
2023. november 30.

Gulyás: Ez Európa megosztottságát erősíti

Gulyás kérdésre elmondta, Magyarország és egyben Európa érdeke, hogy a nyugat-balkáni országok minél előbb csatlakozzanak az EU-hoz.

Ha nem vesszük fel őket, és inkorrekt módon járunk el velük szemben, akkor másfelé fordulnak majd

- tette hozzá. Mindez pedig Európa megosztottságához vezet - mondta a miniszter.

"Mindez Európa megosztottságához vezet" Fotó: Polyák Attila - Origo
15:46
2023. november 30.

Stabil növekedésre számít a kormány 2024-ben

Gulyás kérdésre elmondta, jövőre stabil gazdasági növekedésre számít a kabinet. A teljes foglalkoztatottság fennmarad 2024-ben is, és 10-15 százalék lehet a keresletnövekedés. 

15:52
2023. november 30.

"Egy aranytojást tojó tyúk a budapesti repülőtér"

Egy aranytojást tojó tyúk a budapesti repülőtér, és ezért van napirenden a megvétele - mondta egy másik kérdésre Gulyás. Érdemes megnézni a környező országok repülőtereit, és ezért is szükséges a magyar repülőtér fejlesztése - tette hozzá.

Fotó: Polyák Attila - Origo
15:59
2023. november 30.

A szakszervezeteknek nincs helye a honvédségen belül

A szakszervezeti típusú érdekképviseletnek nincs helye a honvédségen belül, persze más érdekképviselet elképzelhető, de a szakszervezeti rendszer rendszeridegen a honvédségen belül- mondta Gulyás egy másik kérdésre. Nem lesz attól kiszámíthatatlan a honvédségi terület, hogy bizonyos dolgok rendeletekben dőlnek csak el. 

16:01
2023. november 30.

Vége a Kormányinfónak

Véget ért a Kormányinfó. Hamaosan összefoglalóval jelentkezünk.