Csökkentenék a főváros támogatását<br/>

Vágólapra másolva!
Újabb kormány-főváros konfliktus körvonalazódik Budapest és kerületeinek pénzügyi finanszírozásával kapcsolatban. Információink szerint a Fidesz parlamenti frakciójának legutóbbi ülésén felvetődött, hogy amennyivel kevesebbet ad a főváros a forrásmegosztás során a kerületeknek, annyival kevesebb pénzt kap a központi büdzséből.
Vágólapra másolva!

Információink szerint a parlamenti Fidesz-frakció legutóbbi ülésén szóba került: nem megfelelő az a budapesti gyakorlat, hogy míg a fővárosi önkormányzat több tízmilliárd forintot tartalékol, addig több kerület működési hiánnyal küzd. Ráadásul úgy tűnik, a jövő évi forrásmegosztási rendelet - amelyben a fővárosi önkormányzat elosztja a kerületeknek az arra az évre jutó pénzt - is a kerületek többségének tiltakozását váltja ki ismét. Ezért felvetődött, ha a főváros nem változtat gyakorlatán, és a jövő évi forrásmegosztásban is az igényeknél kevesebb pénzt juttat a kerületeknek, akkor annyival kevesebb támogatást kap a jövő évi központi költségvetéstől.

A kormány szerint a fővárosnak nem csak a kerületekhez viszonyítva nagyobb a támogatása. Orbán Viktor miniszterelnök nemrégen az MTV 1-nek adott interjúban elmondta: "Az egy főre jutó támogatás mértéke a budapesti polgárok esetében jelentősen meghaladja a vidékiekét. Ez valóban igazságtalan, és ezen változtatni kell a jövőben." (forrás: a Miniszterelnöki Hivatal internetes archívuma)

Juharos Róbert, a Fidesz parlamenti és egyben fővárosi közgyűlési képviselője elmondta, valóban szóba került a parlamenti frakcióban az, hogy annyival kevesebb támogatást kapjon a főváros, amennyi pénzt elvon a kerületektől.

Mint fővárosi képviselő azt tartaná inkább jó megoldásnak, ha a kerületek visszakapnák a fővárosi forrásmegosztással kapcsolatos egyetértési jogukat. (Az egyetértési jogot az MSZP-SZDSZ kormány vonta meg 1994-ben.) Az elvonást az ősszel megalkotandó költségvetési törvény helyi adókkal, normatívákkal kapcsolatos részénél lehetne érvényesíteni.

Információink szerint már történtek "tapogatózó tárgyalások" a parlamenti Fidesz és MSZP frakciói között. Ezen a szocialisták nem zárták ki annak lehetőségét, hogy kétharmados parlamenti többséget kívánó kerületi egyetértési jog visszaállítása ügyében támogatnák a kormánypártokat. (A fővárosi kerületek túlnyomó többségben szocialista vagy fideszes vezetés alatt állnak.)

Atkári János, gazdasági főpolgármester-helyettes elfogadhatónak találná a kormányzat hozzáállását akkor, ha igazolható lenne, hogy a főváros elvon a kerületektől. Csakhogy Atkári szerint ennek éppen az ellenkezője igaz, azaz a főváros ad a kerületeknek. A forrásmegosztási rendszer még nem tökéletes, dolgoznak kisebb javításokon. Ám ezt nem azért teszik, mert néhányan azt mondják, hogy a főváros turkál a kerületek zsebeiben.

Vidéken valamivel nagyobb az egy főre jutó, központi költségvetésből származó forrás - cáfol rá a kormányzati véleményre a főpolgármesteri hivatal költségvetési ügyosztálya által a napokban elkészített tanulmány. Az összevetés az 1999-es év állami hozzájárulásait, támogatásait és átengedett személyi jövedelemadóját vizsgálja. Ennek végeredménye: míg a fővárosban 50 023 forint jut egy főre az állami kalapból, addig vidéken 50 085 forint.

Tenczer Gábor

(Népszava)