Magyar embercsempészeket fogtak el Ausztriában <br/>

Vágólapra másolva!
Több magyar embercsempészt is fogtak csütörtökön az osztrák hatóságok.
Vágólapra másolva!

Burgenland tartomány határövezetében kedd estétől csütörtökig összesen 24 illegális határátlépőt és velük együtt öt embercsempészt, köztük négy magyart vettek őrizetbe.

Hegyeshalom körzetében egy kilenc román "illegálist" szállító jármű fának ütközött, amikor a vezető hátramenetben próbált menekülni a kocsit üldözőbe vevő katonák elől. Az utasok közül hárman könnyen megsérültek és orvosi ellátásra szorultak, egy állapotos asszonyt sürgősen kórházba kellett szállítani. Az illegális határátlépők között öt gyerek volt. A román állampolgárok elmondták: a határig egy számukra ismeretlen magyar embercsempész kalauzolta őket, és fejenként ezer német márkát szedett be tőlük.

A baumgarteni pályaudvaron az egyik vagonon egy teherautó alá bújva kilenc személyt találtak az osztrák katonák: jugoszlávokat, törököket, egy irakit és egy magyart. A magyart embercsempésznek tartják, és őrizetbe vették.

Felsőpulya (Oberpullendorf) körzetében egy bécsi rendszámú autóban öt Jugoszláviából érkezett illegális határátlépőt fogtak el, s velük együtt a kocsi vezetőjét, egy magyart, akiről feltételezik, hogy embercsempész. A kocsit egyébként Magyarországon bérelték, és lopott osztrák rendszámot szereltek rá.

Cinfalvánál (Siegendorf) egy olyan autót tartóztattak fel, amely illegálisan hajtott át a határon. A kocsiban három koszovói, illetve macedóniai ült. Az autó 22 éves magyar vezetőjét és vele tartó 18 éves barátnőjét embercsempészés gyanújával őrizetbe vették. Legutóbb hétfőn fogtak két magyar embercsempészt: egyet tetten értek, a másik ellen már régebben letartóztatási parancsot adtak ki.

Miután tavaly Ausztriában több mint 130 százalékkal nőtt az illegális határátlépők száma, Ernst Strasser, az új belügyminiszter már kezdeményezte az embercsempészetre kiszabható büntetési tételek jelentős megemelését.

(MTI)