A három legfőbb közjogi méltóság találkozott karácsonykor<br/>

Vágólapra másolva!
Mádl Ferenc köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János, az Országgyűlés elnöke fejtette ki gondolatait az ország jelenéről és jövőjéről. A három legfőbb közjogi méltóság a Magyar Televízió vendégeként az operaházbeli karácsonyi gálakoncert után találkozott, kedd este.
Vágólapra másolva!

Az Évzáró, évszázadzáró, évezredzáró címet viselő műsorban Mádl Ferenc arról szólt, hogy a 2000. év vége egyfajta számvetésre készteti az embereket. Elmondta, a közeljövőben nyolc-tíz barátjával elvonul egy nyugodt, csendes helyre, hogy végiggondolják: mi áll Magyarország előtt - többek között - a gazdaság, a kultúra és a külpolitikai területén. A köztársasági elnök a tennivalók közül kiemelte az európai uniós csatlakozás kihívásait, a társadalmi problémákat, ezek közül is a szegénység elleni küzdelmet, illetve a roma népesség gondjait.

Orbán Viktor

Áder János az Országgyűlés elmúlt tízéves munkájáról szólva elmondta, hogy a törvénykezés "erőltetett menetét" lényegében maga mögött hagyta a parlament, ennek utolsó szakasza 2002 tavaszáig befejeződik. A házelnök, az uniós jogharmonizációhoz szükséges jogszabály-alkotást jelölte meg az Országgyűlés előtt álló legfontosabb feladatként 2002 tavaszáig. Áder bízik abban, hogy ez a törvényalkotási folyamat sikeres lesz. Mint mondta, a lélektani előfeltételei megvannak a munkának, hiszen 1990 óta a parlamenti pártok között nincs vita abban a kérdésben, hogy Magyarország csatlakozzon-e az Európai Unióhoz.
Ehhez kapcsolódóan Mádl Ferenc a parlamenti pártok nagyobb politikai együttműködését szorgalmazta az európai uniós csatlakozáshoz szükséges további törvénymódosítások érdekében.

(MTI)