A patikusok szerint Mikola hiteltelenné vált <br/>

Vágólapra másolva!
Országos küldöttgyűlésen dönt az ellenlépésekről a gyógyszerészkamara, ha a kormány jövő heti ülésén jóváhagyja a patikusok bevételeit megtizedelő egészségügyi miniszteri rendeletet. A kamara rendkívüli elnökségi ülése tegnap levélben tájékoztatta a kormányfőt és a kancelláriaminisztert, miért is nem tudtak megállapodni Mikola Istvánnal.
Vágólapra másolva!

A gyógyszerészek számára megkérdőjelezhetővé vált az egészségügyi miniszter szavahihetősége - mondta a Magyar Hírlapnak a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. Hávelné Szatmári Katalin szerint ez érthető azután, hogy Mikola István csütörtökön Gyulán mintegy 400 patikus előtt még tárgyalási szándékát hangoztatta, vidéki programja következő állomásán, Hódmezővásárhelyen azonban bejelentette: július 1-jétől az eredetileg kihirdetett patikaiárrés-rendeletet lépteti hatályba. Ezzel egy időben ráadásul az összes patikába megérkezett a miniszter aláírásával az a fax, amelyben nem csak a tényt közli, de azt is, hogy a kialakult helyzetért a gyógyszerészkamara a felelős

A kamara vezetése viszont dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy az árrésről zajló egyeztetések azért hiúsultak meg, mert Mikola István közölte: nincs felhatalmazása a kormánytól a megállapodás aláírására. A több mint két hétig zajló tárgyalások jegyzőkönyveit a kamara már tegnap megküldte a kormányfőnek, tegnapi rendkívüli elnökségi ülésén pedig újabb levelet írt Orbán Viktornak, illetve Stumpf István kancelláriaminiszternek. A levelet a gyógyszerészeknek is elküldik azzal, hogy lássák el kézjegyükkel. Ezután az összegyűlt aláírásokat, csakúgy, mint azt a tiltakozó levelet, amelyet két hete 3700 gyógyszerész írt alá, ismét elküldik Orbán Viktornak.

Hávelné Szatmári Katalin hozzátette: ha a kormány jövő heti ülésén hozzájárul a patikusok bevételeit megtizedelő és a betegek biztonságos gyógyszerellátását veszélyeztető rendelet életbeléptetéséhez, összehívják a kamara országos küldöttközgyűlését. Ez a testület dönthet ugyanis arról, milyen módon válaszoljanak a kormány lépésére.

Az egészségügyi miniszter tegnap délután levelet küldött a Magyar Gyógyszerész Kamarának. Mikola István ebben arról tájékoztatja a patikusokat, hogy a tárca helyettes államtitkárát, Géher Pált jelöli ki a kamarával folytatandó tárgyalásokra 2002 januárjától.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2001. június 7.)