Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A gyógyszerészek petíciót intéztek Orbán Viktorhoz <br/>

Vágólapra másolva!
A Magyar Gyógyszerész Kamara szombati küldöttgyűlésének több mint 2000 résztvevője tiltakozását fejezte ki a gyógyszerek kereskedelmi árrésének csökkentése miatt, és álláspontját hangsúlyozandó petíciót intézett Orbán Viktorhoz. Véleményük szerint a rendelet súlyos fenyegetést jelent a lakosság gyógyszerellátására, és - mint elmondták - veszélybe sodorhatja a gyógyszertárak működését.
Vágólapra másolva!

A kamara által a miniszterelnökhöz intézett petícióban a gyógyszerészek hangsúlyozták, hogy a patikai árrést módosító rendelet veszélybe sodorhatja a gyógyszertárak működését. Véleményük szerint a rendelet végső soron a lakosság ellátását nehezíti majd meg gyógyszerfronton. A gyűlésre hivatalos meghívót kapott Orbán Viktor, valamint Mikola István is, akik azonban nem éltek e lehetőséggel.

A petícióban megfogalmazott érvek szerint az évek óta tartó árrés-csökkentést sem szakmai, sem közgazdasági okok nem indokolják; mint elmondták: ez a lakosság körében nem eredményez jelentős megtakarítást. Az árrés csökkentése főként az átlagos vagy annál is kisebb forgalmú gyógyszertárak működését veszélyezteti, sőt tendenciájában inkább az idegen tulajdonlást segíti.

Az nem teljesen egyértelmű, hogy a rendelet következtében milyen mértékben emelkednek a gyógyszerárak. Az Egészségügyi Minisztérium rendelete értelmében az állami támogatást élvező mintegy 3700 gyógyszer árát a gyártók legfeljebb 6,3 emelhetik meg, a kamara szerint azonban akár az inflációt meghaladó áremelés is lehetséges.

A küldöttgyűlésen a megyei elnökök is támogatásukról biztosították a kamara elnökségét. Felszólalásaikban emlékeztették a megjelenteket Mikola István bemutatkozó beszédére, melyben azt ígérte, míg ő lesz a miniszter, addig nem változik az árrés rendelet.

[origo]

Ajánló:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről