Népszavazást kezdeményez a Hajrá Magyarország

Vágólapra másolva!
Ügydöntő népszavazást kezdeményeztek a Hajrá Magyarország mozgalom politikusai a termőföld védelme érdekében az Országos Választási Bizottságnál. A népszavazás kiírásához 200 ezer állampolgár támogató aláírása szükséges.
Vágólapra másolva!

Ügydöntő népszavazást kezdeményezett hétfőn a Hajrá Magyarország mozgalom több politikusa a termőföldek ügyében. Boros Imre (MDF) budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a kérdések azt célozzák, hogy sem külföldi magánszemély, sem pedig belföldi vagy külföldi jogi személy ne szerezhessen termőföld és védett természeti terület feletti tulajdonjogot Magyarországon. Azt is szeretnék elérni, hogy termőföld vagy tanya vásárlása, haszonbérbe adása esetén a családi gazdálkodót első helyen illesse meg az elővásárlási, illetve az előhaszonbérleti jog.

A kormány által beterjesztett, a költségvetést módosító javaslat alapján a földingatlanok tulajdonjoga könnyen a külföldiek kezébe kerülhet - jelentette ki Turi-Kovács Béla (Fidesz). Boros Imre úgy vélte, hogy egy sikeres népszavazással felül lehet írni azt a törvénymódosítást, amelyet a kormánytöbbség még ezen a nyáron keresztül akar vinni. A népszavazás-kezdeményezést harmadikként Glattfelder Béla (Fidesz) jegyzi.