Törvényi szankciókhoz is ragaszkodik a Fidesz

Vágólapra másolva!
A Fidesz szerint ha Medgyessy Péter nem mond le, akkor az országot hozza lehetetlen helyzetbe, s előbb-utóbb távoznia kell - mondta Demeter Ervin volt titkosszolgálati miniszter. A frakció rövid időn belül a Ház elé terjeszti az ügynöktörvénnyel kapcsolatos javaslatát, amelyben ragaszkodnak ahhoz, hogy szankciója legyen annak, ha valaki a pártállamot kiszolgálta.
Vágólapra másolva!

"Az SZDSZ megkérte és megkapta becsülete árát" - fogalmazott Demeter Ervin volt titkosszolgálati miniszter pénteki sajtótájékoztatóján, amelyen a keddi eseményeket kormányválságnak minősítette. A Fidesz-politikus szerint az ügy megoldást és lezárást igényel, s csak idő kérdése, hogy az erkölcsileg és emberileg bukott kormányfő mikor bukik meg politikailag is.

Ezért a Fidesz támogatja, hogy kerüljön nyilvánosságra azoknak neve, akik a diktatúra alatt MSZMP PB- vagy KB-tagok, függetlenített párttitkárok voltak, vagy az ÁVO-nál, illetve az ÁVH-nál tevékenykedtek. Ez nem elegendő - szögezte le a politikus, aki elmondta a Fidesz ragaszkodik ahhoz, hogy a törvény mondja ki, a fent említett körbe tartozók összeférhetetlenek a demokratikus politizálással.

A Fidesz ragaszkodik ahhoz, hogy a teljes III-as főcsoportfőnökség nyílt vagy szigorúan titkos tagjainak névsorát - amennyiben azok ma politikai pályán vannak - nyilvánosságra kell hozni, függetlenül attól, hogy az érintett lemond vagy sem.

Az országgyűlési képviselők, a kormány tagjai, a köztársasági elnök, a legfelsőbb bíró és helyettesei, a legfőbb ügyész és helyettesei, az Állami Számvevőszék elnöke és alelnökei, a közszolgálati média legfelsőbb vezetői tartoznának ebbe a körbe - sorolta fel a Magyar Hírlap kérdésére a miniszter. A Fidesz tisztában van azzal - tette hozzá -, hogy a törvénytervezet kidolgozása hosszabb időt vesz igénybe, ám ehhez már hozzákezdtek.

A lap kérdésére, hogy a külföldön szolgáltatott teljesített diplomaták, nagykövetek is a listára kerülhetnek-e a Fidesz tervezete szerint, Demeter nemmel válaszolt. A Fidesz még mindig nem döntött arról, hogy benyújt-e konstruktív bizalmatlansági indítványt Medgyessy Péter ellen, várhatóan erről az országos választmányon esik szó, amelyet éppen a belpolitikai helyzet miatt hívtak össze. Demeter megállapította: a Fidesz nem tud új miniszterelnököt jelölni, erre csak az MSZP-nek van lehetősége. A Fidesz által kezdeményezett a zárt ülésről Demeter Ervintől a Magyar Hírlap megtudta: nincs kapcsolatban a Medgyessy-esettel. Mint Demeter megjegyezte: honvédelmi ügyről lenne szó.

Vasárnap délután öt órakor a Fidelitas a Jobbikkal és az Áprilisi Ifjakkal közösen demonstrációt rendez a Batthyány-örökmécsesnél, ahol piros lapot mutatnak fel a miniszterelnöknek. Mádi László beszámolt arról, hogy megalakult a képviselőcsoport Otthonteremtési Műhelye, amely a polgári kormány otthonteremtési vívmányait kívánja megőrizni.