Kevés eredmény a Medgyessy-bizottságban

Vágólapra másolva!
Két hete van a miniszterelnök titkosszolgálati múltját vizsgáló bizottságnak arra, hogy elkészítse jelentését. Az eddigi, többnyire zárt ajtók mögött zajló bizottsági meghallgatásokból kevés olyan adat került nyilvánosságra, ami választ ad a Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjával kapcsolatos kérdésekre. A bizottság kormánypárti tagjai ugyanakkor állítják: a meghallgatások előrevitték a munkát, egyre teljesebb kép rajzolódik ki Medgyessy titkosszolgálati munkájáról.
Vágólapra másolva!

A bizottság felállítását elrendelő országgyűlési határozat értelmében augusztus 15-ig kell a testületnek jelentésben válaszolnia a határozatban megfogalmazott kilenc kérdésre.

A bizottságnak azt kell vizsgálnia, hogy mik voltak Medgyessy beszervezésének körülményei; hány évig tartott szt tiszti tevékenysége; mi volt a feladata ez idő alatt; írt-e jelentéseket munkatársairól; kapcsolatban állt-e a belső elhárítással; milyen dokumentumok vannak titkoszolgálati múltjáról és azok hol találhatók; korábbi átvilágításai során fény derült-e szt tiszti múltjára; mit tett a kormány, hogy az ügy ne rontsa Magyarország nemzetközi megítélését.

Eddig csak az tisztázódott, hogy Medgyessy önként, mindenféle kényszer nélkül vállalta az szt-tiszti munkát. Más kérdések megválaszolásában azonban még eltér egymástól a bizottság tagjainak véleménye.

A tevékenységi körére és titkosszolgálati munkájának időtartamára vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban Medgyessy csütörtöki bizottsági meghallgatásán megismételte, amit parlamenti beismerő beszédében is elmondott már.

Azt állította, hogy szakmai elemző munkát folytatott a Pénzügyminisztérium munkatársaként és 1978-82 között a szovjet politikával szembefordulva a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) való csatlakozás lehetőségeivel foglalkozott szigorúan titkos tisztként.

A bizottság ellenzéki tagjai ugyanakkor nem tartják valószínűnek, hogy a szocializmusban bárki is a Szovjetunió és annak titkosszolgálata, a KGB ellen dolgozhatott volna a magyar kormányzati szerveknél. Szép és derék dolog, amit hallottunk, csak éppen nehezen elképzelhető - fogalmazott a testület egyik fideszes tagja a miniszterelnök csütörtöki meghallgatását követően.

Különbözik a bizottság tagjainak véleménye abban is, hogy volt-e kapcsolata Medgyessynek a belső elhárítással, illetve írt-e jelentéseket szt tisztként munkatársairól. A miniszterelnök csütörtöki meghallgatásán mindkét kérdésre nemmel válaszolt.

A Medgyessy-bizottság elnöke a Társalgóban/itthon/20020722balogh.html

Balogh László, a testület MDF-es elnöke szerint a kérdést az bonyolítja, hogy a III-as Főcsoportfőnökség ügyosztályainak munkája összefüggött egymással és a feladatkörükben is volt átfedés. Balogh szerint ezért tisztázható nehezen, hogy Medgyessynek volt-e kapcsolata a belső elhárítással. A bizottság ellenzéki tagjai azt is nehezen tartják elképzelhetőnek, hogy Medgyessy szt tisztként nem tartott fenn informátori hálózatot.