Gyorsan intézték Medgyessy barátjának hitelkérelmét

Vágólapra másolva!
Ugyan évekig szokott elhúzódni egy-egy külföldi beruházáshoz igényelt hitel elbírálása, az állami Eximbank alig néhány hónap alatt tető alá hozta azt az erdélyi szerződést, amelynek egyik kedvezményezettje a magyar miniszterelnök barátja. A Kormányzati Kommunikációs Központ vezetője ugyanakkor valótlanságnak tartja, hogy Medgyessy közbenjárt volna a 2,5 milliárd forintos hitel kedvező elbírálásáért.
Vágólapra másolva!

Többnyire a Corvinus Nemzetközi Befektetési Rt-n keresztül intézi külföldi hitelezéseit az Eximbank, Annak a beruházásnak a hitelelbírálását, amelyben érdekelt többek között Medgyessy Péter romániai barátja is, maga a cég intézte. A Nagyváradon épülő 22 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont amerikai és román építtetője, a Lotus Market nevű vállalkozás a magyar banktól kapott 10,6 millió eurós hitelt a beruházáshoz.

Mudura Sándor, erdélyi vállalkozó többször is hangoztatta, hogy barátjának tekinti a magyar miniszterelnököt, s legutóbbi romániai látogatásakor vendégül is látta otthonában Medgyessyt. A napokban Mudura hitelhez jutott a magyar állam tulajdonában lévő Eximbanktól.

Medgyessy kétes Román alakokkal bizniszel?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=45646

Az illetékesek hangsúlyozták, hogy a hitelkérelmet már januárban benyújtották, végül a napokban hozták tető alá a szerződést. A hitelre a szintén állami tulajdonban lévő Magyar Exporthitelt Bitosító Rt. nyújtott garanciát - mondta az [origo]-nak Botos Balázs vezérigazgató. Ez a garancia egyelőre csupán ígérvény, előzőleg ugyanis látni szeretnék, hogy valóban azokkal a feltételekkel kötött szerződést a bank a romániai befektetőkkel, mint ahogyan azt előzőleg kérték.

Botos azt is elmondta, hogy egy-egy külföldi befektetéshez évekig el szokott húzódni a hitelkérelem elbírálása, ebben az esetben azonban gyorsan teljesítették a feltételeket, s így történhetett meg, hogy fél évvel a kérelem benyújtása után aláírhatták a hitelszerződést. Hogy milyen feltételekről van szó, Botos nem kívánta elárulni, csupán a szükséges jelzálogot és a bérleti díjakra vonatkozó kritériumokat említette.

Azt is megtudtuk, hogy az Eximbank nem gyakran nyújt hitelt romániai befektetésekhez, ugyanakkor más beruházások is zajlanak ott az Eximbank támogatásával. Az Eximbank Romániát ugyanis a közepesnél nagyobb kockázatú országok közé sorolja. Botos szerint nemzetgazdasági szempontból fontos a nagyváradi beruházás.

A vezérigazgató visszautasította azt a feltételezést, hogy bármilyen nyomás nehezedett volna az intézményekre kormányzati részről.