Mindenki csomagol Tétényben

Vágólapra másolva!
Hétszáz embernek kellett csütörtök délután elhagynia otthonát Budatétény Dunatelepnek nevezett részéről az áradó Duna miatt. "Itt két méteres pocsolya lesz a hétvégén" - mutatott körbe a városrész központjában Szabolcsi Attila polgármester. A költözés mindenkinek kötelező, az aggódó emberek szomorúan csomagoltak egész délután.
Vágólapra másolva!

Budatétényben a Kolozsvári utca és a Kassai utca közti területen mindenki félve pakolt egész nap. A rendőrség délután három órától csak a környéken lakókat és a mentésben résztvevőket engedte be a városrészbe, mely a Duna árterében fekszik. 1965-ben már elöntötte a környéket a víz, és 1991-ben is befolyt a megáradt Duna a pincékbe, de a hétvégére minden eddiginél nagyobb árvizet várnak.

Forrás: ORIGOA házak előtt délután teherautók, személyautók várakoztak, mindenki próbálta néhány óra alatt kiválasztani, mi lehet a legfontosabb. Vannak akik szekrényt, ülőgarnitúrát, mások háztartási gépeket, kerti szerszámokat pakolt, és volt aki élelmiszerrel teli konyhai fiókokat rakott az autójára. A kutyákkal sokan külön fordultak, volt jószág, melyet az állatorvosi szolgálat kocsija szállított biztonságba. "Mennyi a kilencharminc? Meddig fog érni? Ne szedjük szét a bútort?" - kérdezte házuk előtt férjét egy kisgyerekes anya, aggódva nézegetve, meddig fog érni házukban a Duna, ha tényleg a legrosszabb várakozások igazolódnak be. A kimerült férj nem vállalta a bútorok szétszedését, lassan elindultak ők is a többi a kitelepítettel.

Árvíz Európában - az [origo] cikkgyűjteménye/itthon/20020813arviz.html

Szabolcsi Attila polgármester az [origo]-nak a kilakoltatás helyszínén elmondta, hogy tegnap éjfél körül hívták fel a polgári védelem munkatársai, hogy valószínűleg ki kell lakoltatni a kerületben élők egy részét. Reggel nyolckor ült össze a kerületi védelmi bizottság, és az ülésen eldőlt, nincs más választás, ki kell lakoltatni az embereket a Dunatelepről, mert a víz két-két és fél méter magasan fog állni, ahol a házak vannak. Reggel plakátokat ragasztott ki az önkormányzat, melyben felszólították a helyieket, a legszükségesebbeket szedjék össze, és jelentkezzenek egy ingyenes telefonszámon, ha szükségük van segítségre a szállításhoz, pakoláshoz, ha nem tudnak hova menni és ha holmijukat segíteni kell elhelyezni. Ugyanezeket ismételgették egy hangosbemondóval felszerelt autóról egész nap. A közleményben szerepelt, hogy a hatóságok gondoskodnak majd az elhagyott házak védelméről a fosztogatókkal szemben.

Forrás: ORIGOA szállításban segítettek a tűzoltók, teherautóval bíró kerületi vállalkozók, és a kitelepítettek ismerősei, rokonai. "Én egy barátnőm családjának jöttem segíteni, nagyon ki van készülve szegény. Most vittük el a hűtőládájukat, szerencsére van nálunk elég hely, úgyhogy most visszük a szomszédja hűtőjét is." - mondta egy házak között álldogáló nő.

A költözés kötelező, mert életveszélyes lenne a környéken maradni. A víz ha áttöri a gátat - márpedig a katasztrófavédelmisek szerint a 60 éves, elöregedett gát legkésőbb vasárnap átszakad - percek alatt elönti a környéket. Aki nem hajlandó önként távozni, a rendőrség rakja ki házából. Az emberek általában nagyon szomorúan, de pánik nélkül készültek a költözésre. A tűzoltók egy vezetője négy körül azt mondta, csak két-három idős ember nem akar elmenni, őket győzködik, de ha a határidő lejárta után sem mozdulnak, hívják a rendőröket.

Forrás: ORIGOEgy idős néni arra panaszkodott, hogy ő nem akar elmenni semmiképpen sem. "1941-ben, 1965-ben és 1991-ben is kijött a Duna, de az én házamnak csak az alját öntötte el. Nem volt ekkora hiszti. Elmentem dolgozni, mire hazajöttem az alsó két lépcsőt elöntötte a víz, de akkor is itt maradtam." Most azonban a néninek is mennie kell, a víz magasabb lesz mint a szerencsésen átvészelt áradások idején. Akik nem tudják megoldani, hogy hova menjenek, azok számára az önkormányzat biztosít szállást a következő éjszakákra.

Szabolcsi Attila azt mondta, hogy eddig három általános iskolát rendeztek be a kitelepítettek fogadására, mindháromban meleg konyha is működik. Az önkormányzat gondoskodik a kimenekített ingóságok elhelyezéséről és őrzéséről is, ha valaki kéri.

Forrás: ORIGOA Duna mentén homokzsákokat pakoltak, csütörtök délután ötig csak alacsony rétegben, rövid szakaszon magasították meg velük a gátat. Ezt a munkát pénteken folytatják, akkor még valószínűleg nem tör be a víz. A pakolás egyik szervezője, a kerületi MSZP elnök szerint a zsákoknak az iszap megállításában lehet csak szerepe, mert a szakértők szerint a víz mindenképpen áttöri majd a gátat. "Ez csak pszichésen használ" - néz végig a homokzsákokon egy helyi férfi lemondóan. A vízhez legközelebbi házakat nejlonnal fedik, az ajtók és ablakok elé zsákok kerülnek, hogy minél több szemetet és hordalékot kiszűrjenek a házakba befolyó vízből.

"A könyveket sajnálom a legjobban"- sóhajt egy évtizedek óta a környéken élő asszony. "Várjuk a tűzoltó-teherautót, sok mindent felpakolunk, de nem lehet mindent elvinni néhány óra alatt. Magasra raktuk a könyveket, legjobban a lányom egyetemi jegyzeteit féltjük. Nagyon el vagyunk kenődve." Nem csak a víztől félnek az emberek. Ha lemegy az ár, az egész területet fertőtleníteni kell majd, hatalmas takarításra lesz szükség. "Minden egyes tárgyat egyenként kell majd megtisztítani, nem tudom hogyan fogjuk bírni. Egy élet felhalmozott dolgait kell majd egyenként kézbe venni." - mondja fáradtan valaki.

Magyari Péter

Tiszai vízügyesek is mentik Szentendrét/itthon/20020815tiszai.html