Megérkezett Magyarországra a veszélyes hulladék

Vágólapra másolva!
Éjfél után nem sokkal érkezett Magyarország déli határára az a vasúti szerelvény, amely az országon keresztül veszélyes hulladékot szállít Jugoszláviából Svájcba. A szigorú ellenőrzés miatt a vonat jelenleg a határnál vesztegel.
Vágólapra másolva!

Kedden éjjel 0 óra 40 perckor lépett be Magyarországra Kelebiánál az a vasúti szerelvény, amely veszélyes hulladékot szállít Jugoszláviából Magyarországon át Svájcba.

A szállítmány, amely a Kragujevacban működő Zastava-gyárból érkezett, konténerekbe rakott, hordókba zárt transzformátorolajat tartalmaz - közölte a Vám-és Pánzügyőrség Dél-Alföldi regionális parancsnokságának sajtóreferense. A vonat az országon való áthaladáshoz a Környezet és Természetvédelmi Főfelügyelőség engedélyével rendelkezik, Magyarországon tranzitáruként halad át. Svájcba újrahasznosítás céljából viszik.

A vonat jelenleg Kelebiánál vesztegel. Az elrendelt szigorú ellenőrzés során belső áruvizsgálatot is végeznek a magyar hatóságok a 8 vagonból álló szállítmányban, mintavétellel, mely több órát is igénybe vesz. Ezt követően haladhat csak tovább a vonat, megállás nélkül, Hegyeshalom felé: az engedély szerint Svájcba.