Talajcsere a Barátságból kifolyt olaj miatt

Vágólapra másolva!
Javítás alatt volt a Pest megyében eltört Barátság I. kőolajvezeték mellékága, így az elfolyt olajat a tervek szerint is kiengedték volna. A Vecsést Ecserrel összekötő utat megtisztították az olajtól, így már járható. Elképzelhető, hogy az elöntött kukoricaföld talaját ki kell cserélni.
Vágólapra másolva!

Már nem folyik az olaj Vecsés határában, ahol hajnalban eltört a Barátság I. kőolajvezeték mellékága. A vezetékből kifolyt a benne lévő olaj, de utánpótlás nem volt, mert karbantartás miatt nem használták.

A Mol munkatársai készültek a karbantartás alatt lévő olaj kifolyatására, amihez a szükséges gödröt már ki is ásták - tudtuk meg Felkai Györgytől, a Mol kommunikációs igazgatójától. A tervek szerint ugyanúgy tartálykocsik szívták volna fel a kiengedett olajat, mint ahogy azt most is tették. Annyi a különbség, hogy túl nagy nyomással jött ki az olaj, és így elöntötte a környező földet.

A 600 milliméteres vezeték öt óra után néhány perccel tört el. Az olaj ráfolyt a Vecsést Ecserrel összekötő útra is, ezért a takarítás idejéig lezárták a forgalom elől. Körülbelül 250 köbméternyi olaj ömlött ki, mintegy 150 méter sugarú körben beszennyezve a talajt - mondta el az [origo]-nak Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Még folyik a vizsgálat arról, hogy milyen károkat okozott a kiömlő olaj a természetben, mert nem tudják, meddig szivárgott. Elképzelhető, hogy a kukoricaföld elöntött részein ki kell cserélni a talajt. A Mol káráról pontos adatok csak később lesznek, de az már biztos, hogy milliós nagyságrendről van szó.