Vaspondró invázió Hódmezővásárhelyen

Vágólapra másolva!
Vaspondró nevű férgek lepték el Hódmezővásárhelyen a Szentesre vezető út melletti volt szeméttelep környékén épült lakóházakat. A férgek megjelenése a lakásokban valószínűleg a hirtelen beköszöntött esős hideggel van összefüggésben. Egy helyi orvos szerint a vaspondrók nem csíphettek meg gyerekeket, mivel ezek a férgek nem tudnak csípnek.
Vágólapra másolva!

Vaspondrók lepték el Hódmezővásárhelyen a Szentesre vezető út melletti volt szeméttelep környékét, a közeli óvodát, a lakóházakat. A férgeket a házak falairól söprik le, de bejutnak a lakásokba is - mondta Hernádi Gyula helyi orvos, polgármester. A vaspondró két hete jelent meg a területen, már két alkalommal végeztek irtást a környéken, a második alkalommal kiszórt anyag még hatékony, tehát jelenleg is irtja a férgeket.

A vaspondró szerves anyagot bont le, szájszerve nem alkalmas csípésre - mondta Varga Ferenc, az önkormányzat környezetvédelmi előadója, aki hozzátette: valószínűtlennek tartja azokat a híreket, melyek szerint gyermekeket csíptek volna meg a férgek. Elterjedésüket pedig azzal magyarázta, hogy a korábbi száraz meleg időjárás hatására elszaporodott férgek a hirtelen, átmenet nélkül beköszöntő eső és hideg miatt a melegebb helyekre húzódnak be. Álláspontja szerint az őszi időjárás hamarosan meg fogja oldani a problémát, a férgek a hideg és az eső hatására elpusztulnak.

Az ÁNTSZ hódmezővásárhelyi intézetének vezetője, Majoros Márta elmondta: tudnak a férgek elszaporodásáról, mintát is küldtek már a megyei tisztiorvosi szolgálatnak. Álláspontja szerint a vannak szakember vállalkozók, gázmesterek, akik tudják, hogyan lehet fellépni a féreginvázió ellen, őket kellene a terület tulajdonosának megbízni a munka elvégzésével.