Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Itt a bizonyíték: az ukránok még több halálos vegyifegyvert akarnak bevetni

Vágólapra másolva!
Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán hadsereg a jövőben több vegyi fegyvert vet majd be.
Vágólapra másolva!

Ukrajna a mérgező anyagok alkalmazásának kiterjesztését tervezi a "különleges hadművelet" zónájában - jelentette ki Igor Kirillov altábornagy, az orosz fegyveres erők sugár-, vegyi- és biológiai védelmi csapatainak parancsnoka kedden videón közölt sajtótájékoztatóján.

Moszkva szerint erre bizonyítékul szolgál, hogy az ukránok nagy mennyiségben szállítanak gázmaszkokat, mérgezés kezelésére szolgáló gyógyszereket, valamint különböző védőfelszereléseket. 

A tárca kiemelte, hogy eddig az ukrán hadsereg már több alkalommal is használt mérgező anyagokat a fronton. 

A tábornok szerint az orosz fél rögzítette, hogy az ukrán hadsereg irritáló hatású klórpikrint alkalmaz, gyakran klóracetofenonnal keverve, Donyeck, Bohdanivka, Horlivka, Kreminna és Artyomovszk (ukránul Bahmut) környékén. Kirillov elmondta, hogy a klóracetofenont zavargások ellen szokták bevetni, a klórpikrin a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény 3. tilalmi jegyzékében szerepel.

Állítása szerint megerősítést nyertek olyan esetek is, amikor az ukrán fegyveres erők más vegyi anyagokat tartalmazó lőszereket és gránátokat vetettek be.

Military mobility of Ukrainian soldiers continue in Donetsk Oblast
Fotó: Anadolu via AFP

Ezen vegyi anyagokat első sorban tömegoszlatásra használták korábban, de arról is érkeztek hírek, hogy az Egyesült Államok által gyártott gázgránátokat is használnak az ukrán fegyveres erők. 

Ezen bizonyítékokat Oroszország a nemzetközi közösség számára is bemutatta, azonban érdemleges választ eddig még nem kaptak, ami azt jelzi, hogy a Nyugat nem vesz tudomást az ügyről. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről