Újabb állambiztonsági iratokat kap a Történeti Hivatal

Vágólapra másolva!
A polgári titkosszolgálatok az 1990 előtt keletkezett iratok egy újabb csoportját adják át a közeljövőben a Történeti Hivatalnak. Tóth András, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetbiztonsági szerveket felügyelő politikai államtitkára ismertette: a Nemzetbiztonsági Hivatal 500 munkadossziét ad át, ami mintegy 30-40 folyóméternek felel meg, az Információs Hivatal pedig megközelítőleg 1 millió oldalnyi hírszerzési anyagot továbbít.
Vágólapra másolva!

Tóth András azzal kapcsolatban, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal és az Információs Hivatal meggyorsította az 1990 előtt keletkezett iratainak folyamatos átvizsgálását, úgy fogalmazott: a közeli napokban a Történeti Hivatal számára átadandó újabb iratok hozzájárulnak a múlt megismeréséhez és feltárásához, egyben elősegítik azt is, hogy az áldozatok jogaikkal élve betekinthessenek a róluk készült aktákba.

"A magyar titkosszolgálatok számára nem jelent gondot ezek átadása, mi több tehertől szabadulnak meg, és ezáltal feladataikra tudnak összpontosítani. A jelenlegi kormányzat által megkezdett felülvizsgálati munka a jövőben is folytatódik" - tette hozzá Tóth András. A szolgálatoknak nem maradhat más iratanyaga a múltból, mint az, amelynek titkos kezelése mai feladatai elvégzéséhez, az állampolgárok nyugalmának védelméhez, az ország biztonságának garantálásához, a jogbiztonság, a közrend és a törvényesség fenntartásához feltétlenül szükséges - ismertette az államtitkár.

Hasonló nagyságrendű iratátadás a titkosszolgálatok részéről utoljára 2000 februárjában történt. Akkor a Belügyminisztériumban 1990-ig működő hármas, állambiztonsági főcsoportfőnökségnél 1980 és 1990 között keletkezett iratokat vehetett át a Történeti Hivatal.