Balesetveszélyes lett a felújítás miatt a Nagymező utca

Vágólapra másolva!
Balesetveszélyes a több száz négyzetméteres új díszburkolat a Nagymező utca felújított részén. A fekete követ már vizsgálják a szakemberek, és a Főpolgármesteri Hivatalban azt ígérik, hogy az útszakaszt addig nem adják át, amíg csúszik a járda. Azt egyelőre nem tudni, így mennyivel kerül majd többe a rekonstrukció.
Vágólapra másolva!

A Főváros reményei szerint átadás után nem fog csúszni az Andrássy út és Mozsár utca között felújított Nagymező utca járdája. Az elmúlt hetekben több panasz is érkezett, hogy az újonnan lerakott fekete díszburkolat-csíkokon elcsúsztak a járókelők - tudta meg az [origo] a Főpolgármesteri Hivatal Közlekedési Ügyosztályán. Györkös Gábor elmondta, hogy a tervező által a területre álmodott, Szardínia szigetéről származó fekete gránitot jelenleg a Közlekedéstudományi Intézet laboratóriumában vizsgálják, és az eredmények ismeretében döntenek majd a további sorsáról. Mivel Budapesten még nem dolgoztak ilyen anyaggal, a problémával csak a beépítéskor szembesültek.

A követ már lézertechnikával kezelték, hogy kevésbé csússzon, de valószínűleg további érdesítésre lesz szükség, majd a fényét vesztett felületet méhviasszal kell átkenni 360 négyzetméteren. Az érdesítés már tél előtt elkészülhet, de a viasz csak melegben alkalmazható, így az tavaszra marad. Györkös Gábor arról nem nyilatkozott, hogy mekkora többletköltséget rónak a fővárosra ezek a munkák, mert még nem kértek ajánlatokat kivitelezőktől, de véleménye szerint nem lehet szó kiugró összegről. Amíg csúszik a járda, addig sem átadásról, sem átvételről nem lehet szó - mondták az ügyosztályon.

Az utcaszakasz felújítása összesen 345 millió forintba kerül, jelentősen kibővültek a gyalogosfelületek, és megújult a trolik által használt út is. Az átépítést követően az érintett szakaszra autóval csak célforgalomban lehet majd behajtani, az Andrássy út felől, a parkolás tilos lesz. Díszkivilágítást és egyedi közvilágítási berendezéseket kap a terület, amelynek műszaki átadása pénteken kezdődik.