Az ügyészség megfontolja a lépéseket a tévékurátorok ügyében

Vágólapra másolva!
A Legfőbb Ügyészség megfontolja, tesz-e, és ebben az esetben milyen lépéseket  az újraválasztott MTV-kuratórium ügyében. Az ügyészség szerint ugyanis az előző testület mandátuma úgy szűnt meg, hogy az kizárja az újbóli jelöléseket.
Vágólapra másolva!

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője közölte, hogy fenntartják korábbi megállapításukat, miszerint tavaly december 6-án megszűnt a tévékuratórium elnökségének működése. A testület ugyanis nem írt ki idejében elnöki pályázatot, nem állított új elnökjelöltet. Ilyen esetben a törvény szerint nem választhatók újra a régi tagok. Ennek ellenére az eddig megválasztott kuratóriumi tagok közül hárman már az előző testületnek is tagjai voltak. Az ügyészség mérlegeli a leginkább törvényes és eredményes lépést, ez lehet akár ügyészi óvás, akár bírósági kereset indítása is, de nem a parlamenti döntéssel kapcsolatban.

Az ügyészség kérheti annak megállapítását, a december 6. óta hozott kuratóriumi döntéseket semmisítsék meg. Az [origo] információi szerint erre akkor kerülhet sor, ha az új kuratóriumban újraválasztott tagok is dolgoznak majd.

Az [origo]-nak a jelenlegi tagokat delegáló frakciók képviselői Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője, Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője és Újhelyi István, az MSZP médiapolitukusa egyaránt azt mondta, hogy miután az MTV kuratóriumát ellenőrző testület korábban nem adott igazgat az ügyészség megállapításának, az ügyészség álláspontjától eltérően nem akarják visszahívni a nemrég újraválasztott tagokat, amíg ezzel ellentétes bírósági döntés nem születik.