Nem okozott tömeges halpusztulást a patakba ömlő Hypo

Vágólapra másolva!
A Balatonba torkolló Kétöles patak vize enyhén lúgos a csütörtökön beleömlött Hypótól. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség munkatársai folyamatosan ellenőrzik a vízfolyást és a torkolati szakaszt, de ott számottevő halpusztulást pénteken reggelig nem észleltek. Eközben megkezdődött a szennyezett talaj eltávolítása.
Vágólapra másolva!

Enyhén lúgos lett a Balatonba ömlő Kétöles patak vize a csütörtökön vízbe került nagy mennyiségű Hypo miatt. A víz pH-értéke 8,7-es, az egyliternyi vízben található szabad klór mennyisége pedig 3,07 milligrammnyi, ami valamivel ugyancsak fölötte van a megengedett értéknek.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőségnek az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint: a figyelőszolgálat folyamatosan ellenőrizte a vízfolyást és a torkolati szakaszt, de ott számottevő halpusztulást pénteken reggelig nem észlelt. A patakban és a balatoni torkolatánál mindössze néhány apróhal- és angolnatetemet találtak.

Petrás József, a felügyelőség védelmi vezetője pénteken az MTI-nek elmondta: a közútkezelők megkezdték a patak hídjánál a Hypóval szennyezett talaj eltávolítását, környezetvédelmi mentesítését. A védelmi vezető szerint az újabb vízmérési eredményektől függően, de várhatóan még pénteken megszüntethetik a patak mentén az elsőfokú kárelhárítási készültséget.

Szigligetnél a Kétöles patakba csütörtökön délben egy közúti baleset következtében került ipari Hypo. A balesetet okozó teherautóról egy tartály a patak medrébe esett, s mivel a zárja megsérült, 20 liternyi Hypo a vízbe folyt. Két tartály viszont az úttestre - a patak hídjára - zuhant, s azokból ismeretlen mennyiségű Hypo került ugyancsak a patakba.