Gránát helyett rugót találtak a tűzszerészek

Vágólapra másolva!
A Tolna megyei Bátán napok óta várták a tűzszerészeket, hogy hatástalanítsanak egy udvarban talált kézigránátot. A szakemberek egy hét után vonultak ki a helyszínre, ahol végül robbanószer helyett egy gépalkatrészt, egy rugót találtak.
Vágólapra másolva!

A honvédségi tűzszerészeket pénteken vezényelték ki a Tolna megyei Bátára, hogy hatástalanítsanak egy magánház udvarán talált állítólagos robbanószerkezetet. A szakemberek este érkeztek meg a helyszínre a helyi rendőrökkel együtt. A gránátnak vélt tárgyra a helyiek korábban egy hordót helyeztek. Miután ezt a tűzszerészek leemelték, kiderült, hogy nem robbanószerkezetről, hanem valamilyen gép alkatrészéről, egy rugóról van szó.

A tűzszerész egység vezetője, Posta Lajos őrnagy az [origo]-nak elmondta, nem jellemző, hogy alaptalan bejelentéseket kapnának. Tavaly a 2645 bejelentésből csupán 190 bizonyult vaklármának. Az őrnagy szerint ilyen esetekben senkit nem lehet hibáztatni, ugyanis még mindig jobb, ha gyanús tárgyak esetén kivonulnak a tűzszerészek, mint ha baleset történik.

A bátaiak egy héttel ezelőtt - múlt hét pénteken - tettek bejelentést a gránátnak vélt tárgyról. A település polgármestere korábban az [origo]-nak elmondta, az egyik helyi lakos kacsaúsztatót akart ásni a kertjében, amikor munka közben kifordult a földből a fémtárgy. Ezt követően értesítették a rendőrséget, majd a helyszínt lezárták, a tárgyra pedig egy hordót raktak.

Az udvarhoz tartozó házak lakói aggódtak az eset miatt, az egyik épület ugyanis mindössze 10, a másik két ház pedig 40-50 méterre volt a gyanús tárgytól. A bátaiak azt is sérelmezték, hogy napokat kell várniuk arra, hogy a szakemberek megérkezzenek a helyszínre.

A tűzszerészek ugyanakkor így is határidőn belül teljesítették feladatukat, a jogszabályok szerint ugyanis 30 napon belül kell hatástalanítaniuk, illetve megsemmisíteniük a bejelentett robbanószerkezeteket. Magyarországon egyébként kizárólag az Első Honvéd Tűzszerész és Hadihajó Ezred szakemberei intézkedhetnek a katonai eredetű robbanószerek ügyében. A 60 szakemberrel rendelkező egység napi 10-20 bejelentést is kap, viszont egyszerre legfeljebb három-négy járőr alakulat járja az országot.