Gyorsíthatja a Velencei-tó algásodását a kánikula

Vágólapra másolva!
A 26-27 fokosra melegedett Velencei-tóra is rossz hatással van a tartós hőség és a szélcsend: a tó algásodását okozhatják. Az algák bőrkiütéseket okozhatnak a fürdőzőknek, de erre idén még nem volt példa, egyelőre az összes velencei-tavi strandon megfelelő a víz minősége.
Vágólapra másolva!
A Balaton és a Velencei-tó strandjainak legfrissebb adataihttp://www.ktm.hu/balaton/lang_hu/indexhu.htm

A Velencei-tó és a Balaton strandjainak vízminőségéről kéthetente teszi közzé a Fejér megyei ÁNTSZ a legfrissebb adatokat, legutóbb kedden vettek mintát a strandokon, a friss eredményeket péntekre ígérik. A június 2-án készült mérések a Velencei-tó összes strandját fürdésre alkalmasnak találták, kilenc velencei-tavi strand közül négy kiváló, öt pedig megfelelő minősítést kapott. Az ÁNTSZ azt vizsgálja, hogy a tóban jelen vannak-e - és milyen mennyiségben - olyan baktériumok, melyek károsak lehetnek az emberi szervezetre. Az utóbbi években nem volt arra példa, hogy a baktériumok elszaporodása miatt korlátozták volna a fürdőzést, régebben egy alkalommal erre azért került sor, mert egy nagy vihar után szennyvíz került a tóba.

A hétvégén is tapasztalt tartós meleg és szélcsend elsősorban azonban az algák szaporodásának kedvez. Az algásodás az erre érzékenyeknek bőrkiütést okozhat, idén erre még nem volt példa, jelenleg még nem okoz gondot az algák elszaporodása - mondta az [origo]-nak Zsiray Éva, a Fejér megyei ÁNTSZ főorvosa. A tó jelenleg 26-27 fokos, nyáron általában ennél már csak 1-2 fokkal szokott magasabbra emelkedni a hőmérséklete.

A Balaton vízminősége a legutóbbi mérés szerint összességében jónak tekinthető. A 28 vizsgált strand közül 24 kiváló, 4 megfelelő minősítést kapott.