Lövöldözéssel vádolják a rendőröket a valkói romák

Vágólapra másolva!
Független rendőrkapitánysággal vizsgáltatná ki a valkói önkormányzat a pénteki rendőr-roma összetűzést. A helyi romák azt állítják, a rendőrök több lövést is leadtak, miután az egyik férfi nem állt meg autójával, majd a fegyvert egy kislányra is ráfogták. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság azt állítja, a rendőrök annak ellenére nem használták fegyverüket, hogy egy 30-40 fős kapákkal és egyéb szerszámokkal felszerelkezett csoport fenyegette őket.
Vágólapra másolva!

A valkói önkormányzat azt kezdeményezi, hogy egy független rendőrkapitányság vizsgálja ki a rendőrök és a helyi romák között pénteken történt összetűzést. A Magyar Hírlap által közölt cikkben az egyik roma férfi arról számolt be, hogy amikor pénteken elindult egyik rokonához, egy rendőrautó követni kezdte, majd szirénázott egyet. A roma férfi nem állt meg, csak lassított az autójával, rögtön ezután azonban pisztolylövések dördültek el.

A 31 éves férfi tovább haladt autójával, és csak unokatestvére házánál mert megállni. Állítása szerint amikor kiszállt az autóból, az őt követő rendőrök nekilökték a járműnek, és megbilincselték. A férfi unokatestvére pedig azt mondta, hogy a rendőrök előbb rá, majd kislányára szegezték a fegyvert, aki sokkos állapotba került, és orvoshoz kellett vinni.

A rendőrség pénteki közleménye szerint az összetűzés teljesen máshogy történt, mint ahogy azt a romák állítják. A közlemény szerint két szolgálatban lévő rendőr egy Zsuk típusú autót akart a község területén megállítani, hogy rutinellenőrzésen igazoltassa a vezetőt, de a férfi a megállás helyett a gázra lépett. A rendőri beszámoló szerint a Zsuk azonban néhány méterrel arrébb lerobbant.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte: a igazoltatást megakadályozta a környező házakból az autó és a rendőrök köré sereglett, kerti szerszámokkal felfegyverkezett 30-40 főből álló csoport - állítja a rendőrség, amely szerint a felbőszült asszonyok, férfiak, s közöttük jó néhány gyerek szidalmazták a rendőröket, s egyre fenyegetőbben viselkedtek. Az egyik rendőr elővette fegyverét, hogy megfékezze őket, a tömeg azonban nem tágított, sőt időközben számuk 80-nál is többre duzzadt.

A rendőrök visszavonultak, de a helyszínt nem tudták elhagyni, mert ismeretlenek kiszúrták autójuk gumijait. Végül telefonhívásukra a gödöllői rendőrkapitányság emberei siettek a társaik segítségére. Határozott fellépésükre a tömeg szétszéledt anélkül, hogy bárki is megsérült volna. Ezután a konfliktust kiváltó Zsuk vezetőjét igazoltatták, kiderült nincs jogosítványa, és az autó műszaki vizsgával nem rendelkezik.

A rendőrkapitányság vizsgálata szerint a rendőrök a szabályokat betartva jártak el az akció során, fegyverüket nem használták. A gödöllői rendőrkapitányság a Pest Megyei Ügyészség Nyomozó Hivatalánál feljelentést tett csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettében.

A Magyar Hírlap megkeresésére a település alpolgármestere, Balogh Józsefné nem kívánt nyilatkozni az ügyről, azt ugyanakkor elmondta, hogy ő is hallott három dörrenést, amelyek lehetséges, hogy fegyvertől származtak.