Terápiát javasolnak az erőszakos családtagoknak

Vágólapra másolva!
Az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa szerint nem megoldás, ha a családon belüli erőszak kivédését példás büntetéssel vagy  a bántalmazó távoltartásával kívánják elérni. Herczog Mária szerint számos nemzetközi példa mutatja, hogy sokkal fontosabb a megfelelő kommunikáció tanítása, illetve az egyszeri elkövetők számára a terápiás elterelés alkalmazása. Új-Zéland élen jár e területen: ott harminc órás trégingen kell részt venniük a bántalmazóknak.
Vágólapra másolva!

Új-Zélandon 1995 óta törvény szabályozza a családon belüli erőszakot. Eszerint a családon belüli erőszak elkövetőjének - tettének súlyosságától függően a büntetés helyett vagy mellett - egy államilag finanszírozott, harminc órás terápián kell kötelezően részt vennie, ahol önismereti és konfliktuskezelő tréninggel segítenek a bántalmazónak abban, hogy megismerje tettének okát. A terápiát elsősorban az enyhébb esetekben, illetve az első elkövetők esetében alkalmazzák. Hasonló módszert alkalmaznak a világ számos más országgában is, például az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Svédországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában. Utóbbi két ország pont az új-zélandi modellt vette át.

"A családon belüli erőszak nem büntetőjogi kérdés" - mondta az [origo]-nak Herczog Mária, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa, akinek meghívásásra a napokban két új-zélandi pszichológus tartott előadást Magyarországon az ottani módszerről. "A prevenció legjobb módja a konfliktuskezelés megtanítása" - állítja a szakember. A bántalmazók ugyanis jól elhatárolható kört képeznek: nagy számban vannak köztük alkoholisták, drogosok vagy magatartási problémával küzdők. "Ha valaki például nem tudja leküzdeni a stresszt, elviselhetetlennek érzi egy kapcsolatát, kisebbségi komplexussal küzd, gyakran máson tölti ki mérgét. Őket meg kell tanítani arra, miből fakadnak érzései, és hogyan tudja őket kezelni" - mondta Herczog, hozzátéve: ezzel szemben a börtönben semmit nem tanulnának az elkövetők a helyes viselkedésről.