Vágólapra másolva!
A Honvédelmi Minisztérium (HM) nem tartja összeférhetetlennek, hogy Szenes Zoltán vezérkari főnök bátyja a szaktárca tulajdonában lévő vagyonkezelő részvénytársaság egyik vezetője - közölte a minisztérium kommunikációs főigazgatója, Matyuc Péter, aki mindezt a Magyar Nemzet keddi számában megjelent írás kapcsán mondta el. A cég adja át - jutalékért - az ÁPV Rt.-nek a leselejtezett honvédségi eszközöket.
Vágólapra másolva!

Ugyan semmilyen jogszabály nem tiltja, hogy a Magyar Honvédségnél valaki elöljárója legyen testvérének, az érintettek azonban úgy gondolták, hogy ez nem szerencsés - jelentette ki a kommunikációs vezető, hozzátéve: Juhász Ferenc honvédelmi miniszter ezért nem sokkal Szenes Zoltán kinevezése után hozzájárult ahhoz, hogy az addig logisztikai törzsfőnökként tevékenykedő Szenes József a minisztérium vagyonkezelő cégének logisztikai igazgatója legyen.

A szaktárca Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Részvénytársasága (HM EI Rt.) nem értékesíti, hanem átadja az ÁPV Rt.-nek a honvédségnél feleslegessé vált eszközöket, amelyek árát az ÁPV-vel közösen határozzák meg - nyilatkozta Matyuc, aki azonban elismerte, hogy a HM EI Rt. (amelynek a vezérkari főnök testvére az egyik vezetője) valóban jutalékért végzi a munkát.

Az elmúlt 10 év tapasztalatai azt mutatják, hogy a felesleges eszközöktől megszabadulni inkább nyűg, mint üzlet a Magyar Honvédségnek, mivel az eszközök őrzéséről gondoskodni kell, az átadásuk pedig évekig húzódik - mondta Matyuc Péter, aki megjegyezte, hogy ezekből a leselejtezett eszközökből túlkínálat van, ráadásul alig van rájuk kereslet. Többek között a Magyar Honvédség lepusztult járműveiről, például Ural, Uaz és Lada járművekről, vagy már nem használt egyenruhákról van szó.