Dávid Ibolya gesztusokat vár Romániától

Vágólapra másolva!
Nem Arad városán múlott, hogy nem állhat hétfőn a Szabadság-szobor, azért a román kormány és a román miniszterelnök a felelős, mert utóbb visszavonta az emlékmű felállításának engedélyét - mondta Dávid Ibolya vasárnap Mezőkovácsházán.
Vágólapra másolva!

Az MDF elnöke szerint a román kormány megbékélést hirdet és békétlenséget okoz, gesztusokat vár el, ugyanakkor ezeket a gesztusokat nem viszonozza. Dávid Ibolya utalt arra, hogy a román nemzeti ünnep alkalmából rendezett budapesti fogadáson Medgyessy Péter miniszterelnök megjelent a Kempinski Hotelben. Az MDF elnöke szerint elvárható lett volna, hogy a magyar kormányfő lépését egy gesztussal viszonozza a román kormány.

Az aradi Tűzoltó téri néma tüntetésről szólva Dávid Ibolya elmondta, erre azért került sor vasárnap, hogy hétfőn a vesztőhelyen a megemlékezés ne váljon panasznappá, "hiszen a gyásznap nem szólhat az aktuális román kormány aktuális döntéseiről".

Dávid Ibolya a továbbiakban elmondta, hogy az MDF elkészítette, és már benyújtotta az Országgyűlésnek az állampolgársági törvény módosításáról szóló javaslatát. Annak elfogadása lehetővé tenné, hogy a kedvezményes honosításon belül olyan változás történjen, ami eltörli az egyéves helyben lakás szükségességét ahhoz, hogy valaki kérelemre kedvezményes honosítási eljárással magyar állampolgárságot kapjon.

"A kedvezményes honosítási eljárás azt jelenti, hogy a kérelmező egyik, másik vagy mindkét felmenője magyar legyen" - emelte ki. Dávid Ibolya emlékeztetett, az 1993-ban elfogadott állampolgársági törvény is lehetőséget teremt arra, hogy nemzetiségi alapon is lehessen a kérelmező számára kedvezményt biztosítani.

Mint mondta, ez a gyakorlat Európában az uniós tagországok és a most csatlakozásra váró országok között is. Példaként említette a német, a spanyol és a görög gyakorlatot, s kiemelte, hogy Románia napjainkban is több lehetőséget kínál a határain túl élő románság számára, hogy állampolgárságért folyamodjanak, mint a hatályos magyar törvények.