Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Polt Pétert hetedszer is leszavazták

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés őszi ülésszaka alatt hetedszer szavazták le hétfőn Polt Péter legfőbb ügyész válaszát, amelyet egy kormánypárti képviselő interpellációjára adott. Gusztos Péter (SZDSZ) a cégfantomizálási ügyben interpellálta Polt Pétert, amelynek során kiderült: a most képbe kerülő koronatanúra, Weisz Józsefre már tavaly tavasszal felhívta az ügyészség figyelmét egy SZDSZ-es politikus. 
Vágólapra másolva!

A napokban önként jelentkezett az ügy egyik érintettje, Weisz József, aki "érdekes adalékkal tud szolgálni a Fidesz közeli cégek fantomizálása ügyében" - kezdte interpellációját Gusztos Péter, aki emlékeztetett arra, hogy korábbi interpellációikra azt a választ kapták, hogy amikor a nyomozás adatai nem elegendőek a vádemeléshez, a nyomozást meg kell szüntetni. "Persze hogy nem elegendőek a nyomozás adatai, ha az ügyészség a nyilvánvalóan érintetteket sem hajlandó kihallgatni, kihallgattatni" - jelentette ki a képviselő.

Újra előveszik Kaya Ibrahim ügyét/itthon/20031106megszolalt.htmlA BRFK újra nyomozni akar a Schlecht-ügyben/itthon/20031110abrfk.html

2002 tavaszán, amikor Weisz József szerepére egy hetilap cikke kapcsán már fény derült, Magyar Bálint SZDSZ-es politikus feljelentést tett, és felhívta az ügyészség figyelmét Weisz Józsefre, azonban a Fővárosi Főügyészség nem indított nyomozást arra hivatkozva, hogy ha a tettesek elkövették is a bűncselekményeket, azok már elévültek. Gusztos Péter rejtélynek nevezte, hogy az eljárás során a cégeket megvásárló Kaya Ibrahimot és az azokat eladó Schlecht Csabát miért nem szembesítették "annak ellenére, hogy nem egy újságírónak sikerült megtalálnia a Németországban élő török vendégmunkást, és egy idő után Schlecht Csaba sem volt elérhetetlen a hatóságok számára". A kormánypárti honatya arra volt kíváncsi: most, miután az ügy lehetséges koronatanúja saját maga állt a nyilvánosság elé egy újságcikkben, felmerültek-e a nyomozás folytatásának elrendelését megalapozó körülmények.

Polt Péter válaszában kifejtette: a büntetőeljárás szerint "szembesítést csak egyes vallomások ellentmondásainak feloldása érdekében lehet elvégezni", és mivel Schlecht Csaba az eljárásban nem tett vallomást, ilyen szembesítésre nem kerülhetett sor. Közölte, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a napokban előterjesztést tett, hogy a napilapban megjelent új információk miatt a Fővárosi Főügyészség rendelje el a nyomozás folytatását. Mint mondta, erről csak a nyomozási bíró határozhat indokolt indítvány alapján. "A mai napon a Fővárosi Főügyészség felhívta a BRFK-t, részletesen indokolja meg, az újságcikkben hivatkozott kijelentéseknek mely bűncselekményekben milyen jogi relevanciája van, ezek mennyiben tekinthetők újnak és másnak, mint a megszüntető határozatban hivatkozott tények és érvek" - mondta a főügyész, aki szerint csak ezek elkészülte után lesz az ügyész olyan helyzetben, hogy dönthessen, lehet-e megalapozott indítványt tenni a nyomozási bírónak.

Gusztos Péter a választ nem fogadta el; a parlament szintén elutasította, 150 igen szavazat, 186 nem voks és nyolc tartózkodás mellett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről