Csak a veszélyes titkokat kell őrizniük a tanároknak

Vágólapra másolva!
Az oktatási tárca tervei szerint a jövőben a tanároknak csak azokat a bizalmas információkat kell titokban tartaniuk, amelyek nyilvánosságra hozatala káros lehet a gyereknek. A sokat támadott jogszabályt már februárban a parlament elé akarják vinni, bár az Igazságügyi Minisztérium még kifogásolja a javaslat egyik elemét.
Vágólapra másolva!

Az Oktatási Minisztérium már a tavaszi ülésszak kezdetekor, azaz februárban a parlament elé viszi a közoktatási törvény tanári titoktartásra vonatkozó módosítását - derül ki a tárca [origo]-hoz eljuttatott közleményéből. A tavaly szeptemberben hatályba lépett törvény ugyanis azt írta elő, hogy a pedagógusoknak kötelező titokban tartani a diákoktól kapott bizalmas információkat. A jogszabály kimondta, hogy az ilyen információkat csak a diák írásos beleegyezésével adhatja tovább a tanár. A hatályba lépés után több szakmai szervezet is jelezte, hogy nem értik, a gyakorlatban miként lehetne alkalmazni az új szabályozást.

Az OM közleménye szerint a tervezett változtatás lényege az lesz, hogy a jogszabály a pedagógusoknak mérlegelési jogot ad. Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogyha a gyereknek nem származik kára ebből, akkor a tanár írásos hozzájárulás nélkül is megoszthatja az információt a szülővel. Ha azonban a tanár úgy ítéli meg, hogy a gyermek érdekét sértheti a rá bízott titok továbbadása, akkor azt az új törvényjavaslat szerint is meg kell őriznie.

Az oktatási tárca - a közlemény szerint - októberben kezdte meg a törvénymódosítás előkészítését. A javaslatról többször egyeztettek az állampolgári jogok országgyűlési biztosával, az adatvédelmi biztossal és az oktatási ombudsmannal. Az adatvédelmi biztos egyetértett azzal, hogy a tanároknak a hatósági eljárások során az oktatással össze nem függő kérdésekben legyen joguk arra, hogy megtagadják a tanúvallomást. Ezt az elképzelést az Igazságügyi Minisztérium ugyanakkor nem támogatja, ezért a módosításról szóló egyeztetés még nem zárult le - derül ki az OM közleményéből.

A minisztérium azzal indokolja a tanári titoktartás intézményét, hogy a gyerekek érdekében minden olyan jogi megoldást meg kell keresnie, amely garantálja a gyermek védelmét mindenkivel, akár a saját szüleivel szemben is. A tárca közleménye szerint a jogi szabályozás során figyelembe veszik azt is, hogy a családon belüli erőszak áldozatai sokszor gyerekek, akiknek a különböző krízishelyzetekben éppen az iskola vagy a tanár jelenthet segítséget.