A Károlin tanulna továbbra is a kirúgott meleg diák

Vágólapra másolva!
A Károli Gáspár Református Egyetemen szeretné folytatni tanulmányait az a diák, akit korábban homoszexualitása miatt kirúgtak az egyetemről - írja a Népszabadság. Bár a Debreceni Egyetem felajánlotta, hogy fogadja, a diák a lap információi szerint nem kíván élni a lehetőséggel. Az esélyegyenlőségi miniszter szerint a diáknak joga van ahhoz, hogy befejezhesse tanulmányait a református egyetemen.
Vágólapra másolva!

Továbbra is a Károli Gáspár Református Egyetemen szeretne tanulni az a diák, akit korábban homoszexualitása miatt kirúgtak az egyetemről. Bár a Debreceni Egyetem felajánlotta neki, hogy a szükséges különbözeti vizsgák teljesítése után felveszi, a Népszabadság információi szerint a diák nem kíván élni ezzel a lehetőséggel.

A kicsapott diák a bírósághoz fordult, hogy kötelezzék a Károlit a szerinte jogsértő gyakorlat megszüntetésére. Amennyiben a bíróság neki ad igazat, továbbra is a Károli Hittudományi Karán kíván diplomát szerezni - írja a lap.

A Károli Gáspár Református Egyetem ősszel azért rúgta ki az ötödéves hallgatót, mert nyíltan homoszexuálisnak vallotta magát. A kari tanács azután döntött kizárásáról, hogy a diákság kérvényt írt a hittudományi karnak, szorgalmazva: foglaljanak állást arról, hogy a homoszexualitást vállaló teológus hallgatók vállalhatnak-e lelkészi szolgálatot.

Karasszon István, a kari tanács tagja korábban azt mondta, hogy nem volt könnyű a döntés, a hallgatót végül a lelkészi szolgálatra való alkalmasság alapján zárták ki. Arra a kérdésre, van-e olyan rendelkezés, amely kizárja, hogy az egyetem hallgatója lehessen az, aki magát homoszexuálisnak vagy leszbikusnak vallja, a professzor úgy nyilatkozott: "ilyen nincs".

Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter szerint joga van befejezni tanulmányait a Károli Gáspár Református Egyetemen az onnan homoszexuális volta miatt eltanácsolt ötödéves hallgatónak. "Az oktatás nem hitéleti tevékenység, tehát a diplomáig mindenképpen el kell jutnia mindenkinek, aki az egyetemeken tanul, akkor is, ha meleg, akkor is, ha nem" - mondta a miniszter az RTL Klub hírműsorának nyilatkozva.