Megkapta az ügyészség a móri aktákat

Vágólapra másolva!
Két rendőrségi terepjáróval vitték át a móri vérengzés ügyében lefolytatott nyomozás 53 kötetnyi aktáját az ügyészségre. A vádemelésről, annak elutasításáról, esetleg további nyomozás elrendeléséről, az illetékes ügyész dönt az iratok áttanulmányozása után - legkésőbb két hónapon belül.
Vágólapra másolva!

Megérkeztek az ügyészségre a móri bankrablás iratai és a vádemelési javaslat, melyeket a mai napon iktatnak - tájékoztatta az MTI-t a Fővárosi Főügyészség szóvivője, pénteken. Az ügy 53 kötetnyi, mintegy 28 ezer oldalból álló iratait a rendőrségről két Suzuki terepjáró szállította át a Fővárosi Főügyészségre.

"Az eljáró ügyész átolvassa az iratokat, és annak tartalma alapján eldönti, hogy vádemelésre, avagy megszüntetésre kerül, vagy pedig esetleg további nyomozati cselekmények folytatása végett azt visszaküldi a nyomozó hatóságnak" - mondta Dobos Gabriella. Hozzátette: alapvetően egy ember feladata lesz átolvasni az irattömeget, mert "egy ügyésznek a fejében kell, hogy összeálljon a kép, egy embernek kell átlátnia az egészet (...) hogyha többen csinálják, akármennyire is kooperatívak, bizonyos információk kicsúszhatnak".

A szóvivő szerint a "tárgyi súly miatt" az eljáró ügyésznek mindenképpen konzultálnia kell a vezetőivel, nem teljes mértékben egyedül bírálja majd el az ügyet.

Legkésőbb két hónapon belül dönthetnek

A jogszabályok szerint az ügyésznek 30 napja van arra, hogy a vádemelési javaslattól számítva érdemi döntést hozzon, ugyanakkor kiemelt, nehezen bizonyítható vagy bonyolult ügyekben, az illetékes - megyei vagy fővárosi - főügyész 30 nappal meghosszabbíthatja a feldolgozási határidőt.

A Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság nyomozó főosztályának vezetője szerdán közölte, hogy várhatóan pénteken juttatják el az ügyben vádemelési javaslatukat. "A rendőrség nyereségvágyból több emberen elkövetett emberölés bűntette, illetve annak kísérlete és többrendbeli rablás miatt javasolja az ügyészségnek, hogy vádat emeljen a móri bankrablás gyanúsítottjai, Kaiser Ede és Hajdú László ellen" - közölte Zsombok György.