A parlamenti pártok mindegyike elmondta véleményét az üggyel kapcsolatban.

Bánk Attila (FKGP) a Tocsik-per hétfői ítélethirdetése kapcsán azt mondta, hogy gyakorló ügyvédként meghökkentően alacsonynak tartja a kiszabott szabadságvesztéseket. Bánk Attila kijelentette: "Tocsik Márta felmentését egyszerűen még kommentálni sem tudom." A frakcióvezető véleménye szerint azért újszerű az ítélet, mert országgyűlési képviselőt ítéltek végrehajtandó szabadságvesztésre. Ez eddig még nem fordult elő az újkori demokráciában.

Ez az ítélet azt jelzi, hogy a bíróság nem tudott mit kezdeni a Tocsik-per anyagával, és "visszatette az egész felelősséget az előző kormányra" - mondta Csurka István, a Magyar Igazság és Élet Pártja elnöke a Tocsik-per ítélethirdetése kapcsán. Valóban igazságtalan lett volna elítélni azokat, akik végrehajtották a kormány, azaz a privatizációs és a belügyminiszter, valamint a miniszterelnök utasítását, hogy találják meg az utat és ne kelljen kifizetni az önkormányzatoknak, ami jár - fogalmazott a politikus. Úgy nyilatkozott: ilyen tekintetben az ítélet elfogadható, ám annál inkább el kell számoltatni az előző kormányt. Ennek részleteiről azonban még nem kívánt konkrétumot mondani.

Az ítélet alátámasztja korábbi véleményemet, amely szerint a Tocsik-ügynek Tocsik Márta a névadója, de nem a főszereplője - nyilatkozta hétfőn a parlamentben, újságírók előtt Deutsch Tamás, a Fidesz alelnöke. Közölte: a tények alapján a főszereplők egyértelműen azok a szocialista és szabad demokrata politikusok, illetve az SZDSZ-hez közel álló üzletemberek, akik az egész mechanizmust azért találták ki, hogy a közpénzek lefölözhetőek legyenek és a pártkasszák irányába lehessen őket terelni.

A Magyar Szocialista Párt képviselőcsoportja természetesen nem örül annak, hogy a bíróság első fokú ítéletében - másokkal együtt - elmarasztalta Boldvai László szocialista országgyűlési képviselőt - olvasható az MSZP-frakciónak a Tocsik-per hétfői ítélethirdetésével összefüggő közleményében. A szocialisták leszögezik: álláspontjuk változatlan Boldvai Lászlóval kapcsolatban is a tekintetben, hogy a bíróság jogerős ítéletéig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Hangsúlyozzák: a frakció kezdettől fogva azt az álláspontot képviselte, hogy a politikai-közéleti viharokat kavart ügy megítélése a független bíróság dolga. A közlemény szerint a Tocsik-ügy bonyolultságát jelzi, hogy a hétfői ítéletben mind Tocsik Mártát, mind pedig az ÁPV Rt. korábbi vezetőit - az első- és negyedrendű vádlottakat - bűncselekmény hiányában felmentették, a heted-, nyolcad-, illetve kilencedrendű vádlottakat ugyanakkor bűnösnek mondták ki.

Fodor Gábor méltánytalannak tartja a Tocsik-ügyben hétfőn született elsőfokú ítéletet, meglátása szerint a bíróság a mellékszereplőkre szabott ki büntetést, ami nem tesz jót a jogrendszernek. A szabad demokrata országgyűlési képviselő, ügyvivő leszögezte: személyes - és nem testületi - véleményéről van szó, az SZDSZ ugyanis tiszteletben tartja a bírói függetlenséget, és tartja magát ahhoz az elvi állásponthoz, hogy pártként nem kommentál ítéleteket. A politikus felhívta a figyelmet: pártja annak idején őszintén szembenézett az esetleges hibákkal, és a szabad demokraták támogatták az ügyet vizsgáló parlamenti bizottság létrehozását annak érdekében, hogy többször ne forduljon elő ilyen eset az ÁPV Rt-nél. Úgy látja, hogy az új kormány ennek ellenkezőjét teszi: "fél a nyilvánosságtól, és nem győzi ellehetetleníteni" az országgyűlési vizsgálóbizottságok felállítását.(MTI)