Vádemelési javaslat az Ok-Tat kft. dolgozói ellen

A rendőrség a napokban vádemelési javaslattal továbbítja a Fővárosi Ügyészségnek az Ok-Tat Kft. ügyeiben folytatott nyomozás eredményeit.

A rendőrség különösen nagy értekre elkövetett csalás büntettének alapos gyanúja miatt élt vádemelési javaslattal több, az Ok-Tat Kft.-nél dolgozó személy ellen.
Az ügy egyik gyanúsítottja, Sághegyi Imre még szökésben van, ellene nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, míg Damenija Csabát - szintén nemzetközi körözés alapján - tavaly augusztus közepén fogták
el a grúz fővárosban, Tbilisziben.

Az Országos Közoktatási Intézet (OKI) 1995. december 21-én a művelődési tárca megbízásából pályázatot hirdetett számítástechnikai, informatikai és művészeti szakoktatók továbbképzésének lebonyolítására. A pályázat beadási határideje december 31. volt, a győztes Ok-Tat Kft.-t pedig már 1996. Január 3-án értesítették az eredményről.
A gyanú szerint a cég a pályázat idején még nem rendelkezett sem társasági szerződéssel, sem cégbejegyzési kérelemmel. Felmerült a gyanú azzal kapcsolatban is, hogy a kft. a közbeszerzési törvény megsértésével jutott hozzá egy összegben a mintegy 300 millió forintos megbízáshoz.
Honti Mária, az Művelődési és Közoktatási MInisztérium közigazgatási államtitkára feljelentést tett az ORFK-n okirat-hamisítás és egyéb bűncselekmények alapos gyanúja miatt.
Fegyelmi eljárás indult a minisztériumban is, melynek során Szűcs Miklós főosztályvezetőt lefokozták, Mihály Ottó OKI-főigazgatót pedig elbocsátották.
Szabó Tamás, akkor még rendelkezési állományban lévő korábbi gazdasági helyettes államtitkár fegyelmi megrovást kapott.
Az azóta megszűnt Központi Bűnüldözési Igazgatóság a tárca feljelentése alapján az 1996 decemberében elrendelt nyomozást a későbbiekben különösen nagy értékű csalás büntettének alapos gyanúja miatt büntetőeljárássá minősítette át.

(MTI)

Ajánló: