Kormányértékelés június elejétől

Stumpf István kancelláriaminiszter egy tegnapi nyilatkozata szerint nem tartja szükségesnek a kormányátalakítást, viszont utalt az idő előtti választás esélyére. "Eddig csak azt a mondást ismertem, hogy aki korán kel, aranyat lel, most kiderült: aki korán kel, álmos, fáradt és olyan dolgokat mond, amelyeket nem volt ideje átgondolni" - reagált a Magyar Hírlapnak Bánk Attila kisgazda-frakcióvezető Stumpf kijelentésére.

A kormány nagyobb mérvű átalakítása azért sem lenne szerencsés, mert három év múlva, de lehet, hogy még hamarabb választások lesznek Magyarországon - jelentette ki tegnap Stumpf István a Szabadság tér című műsorban.
Bánk Attila kisgazda-frakcióvezető a kancelláriaminiszternél tartott szokásos hétfői koalíciós egyeztetés után kérdésünkre azt is hozzátette: szóba került a reggeli nyilatkozat az egyeztetésen, s maga Stumpf István is kijelentette, hogy ebben a szövegösszefüggésben nem is gondolta volna, hogy szavai félreérthető hatást kelthetnek.
Bánk Attila elmondta, hogy az FKGP is egyetért Szájer József Fidesz-frakcióvezető kongresszusi értékítéletével, s úgy vélik, a kormányprogram prioritásait jobban érvényesíteni kell a következő félévi jogalkotási terv összeállításakor. Az egyeztetés eredménye volt az is, hogy a tegnapi konzultáción már konszenzus alakulhatott ki arról, hogy a szerencsejáték-törvény PM által tervezett módosítását mindhárom kormánypárt elveti, azt átdolgozásra visszavonja a tárca - szögezte le. Kiderült az is, hogy a módosítás tévedésből került be a parlament 24-én kezdődő munkahetének programjába.
A Magyar Hírlap egy másik kérdésére a kisgazda-politikus kifejtette: elégedettek a kisgazdaminiszterek munkájával. Az értékelést az elnökség végzi el a közeljövőben, ez nem a parlamenti frakcióra tartozik.
Borókai Gábor kormányszóvivő a Magyar Hírlap kérdésére elmondta, hogy a tárcák értékelése folyamatosan történik. A kormányzat összehasonlítja a kormányprogram és a jogalkotási tervben foglaltak megvalósulását, de az előterjesztések minőségét, s a tárca közmegítélését is alapul veszik.
Az összes minisztérium vezetője értékelést írt saját munkájáról, a referatúrák szintén elkészítették dokumentációjukat, s e kettő összevetésének alapján ül le értékelő beszélgetésre, várhatóan június elejétől Orbán Viktor miniszterelnök a tárcák irányítóival.
Répássy Róbert, a Fidesz jogi kabinetjének vezetője lapunk kérdésére elmondta: még a napokban összeül a Fidesz kabinetvezetőinek fóruma, s eldöntik a prioritásokat jövő félévi jogalkotási tervben. Mint mondta, az elmúlt időszakban egyes, nem kellően egyeztetett törvényjavaslat a kormányprogram más, fontosabb elemei elől vette el az időt.
Répássy Róbert példaként csak a közjegyzői törvényjavaslatot említette, amely bár fontos jogszabály, a kormányprogramban még nyoma sem volt.

Megyeri Dániel

(Magyar Hirlap)