Bocsánatkérésre szólítják Kövért

A Magyar Hírlap információja szerint az SZDSZ a nyilvánosság előtt történő bocsánatkérésre szólítja fel Kövér Lászlót. A parlament ülésén a titkosszolgálati miniszter a Juszt-ügy kapcsán pszichikai bűnsegédlettel vádolta meg az ellenzéket és az újságíró elleni eljárást kifogásoló Fodor Gábort. A Magyar Televízió Rt. levédette a Kriminális címet, azonban a Szerzői Jogvédő Hivatal Juszt László nevén tartja nyilván az egykori műsort.

A Magyar Hírlap úgy tudja, az egyik első szeptemberi plenáris ülésen Bauer Tamás szólal fel a szabad demokraták nevében, bár ez ügyben még nem született végleges döntés. A felszólalásban nyilvános bocsánatkérésre szólítják fel Kövér Lászlót, mert a titkosszolgálati miniszter pszichikai bűnsegédlettel vádolta meg az ellenzéket és a Juszt László elleni eljárást kifogásoló Fodor Gábort.

Fodor Gábor a lap kérdésére úgy fogalmazott, a nyilvános bocsánatkéréssel az európai normáknak megfelelően le is zárulna az ügy, feltéve, hogy Kövér tisztában van ezen normákkal és fontosságukkal.

Szabó Gábor, Kövér László kabinetfőnöke az értesülésre úgy reagált, hogy ha ez egy napirend előtti felszólalás lenne az SZDSZ részéről, akkor a miniszter számára nem kötelező a válaszadás. De ha bármilyen más formában, például írásban érkezik a felszólítás, a miniszter mérlegelni fogja, reagáljon-e.
Szabó hangsúlyozta, jogi álláspontjuk változatlan: szerintük Juszt László államtitkot sértett, s ez igazolja Kövér parlamenti szavait is. Meggyőződésük, hogy az ügyészségnek nem volt joga a titkosítás minősítését felülvizsgálni.
A kabinetfőnök úgy véli, egyik fél sem mondhat végső verdiktet a történtek felett, mivel az ügy nem zárult le.

A Kriminális név levédésével kapcsolatban a Magyar Televízió illetékese a lapnak elmondta: a részvénytársaság bejegyeztette a Szabadalmi Hivatalban a vitatott címet. Itt a Magyar Hírlap kérésére az adatbázisból kikeresték a nyilvántartást, és eszerint az MTV Rt. 1997 novemberében a Kriminális szót, majd decemberben a műsor ábrás védjegyét védette le.

Juszt, magát a műsort a Szerzői Jogvédő Hivatallal 1998-ban vetette nyilvántartásba. A felosztási főosztály műnyilvántartási csoportjának munkatársa szerint ez azt jelenti, hogy az egész műsor jogilag az eltávolított főszerkesztőé. Ugyanis a nyilvántartásba vétel dátumától függetlenül egy mű attól a pillanattól védett, amint megszületett. Így - a szakember szerint - a
névhasználat is Jusztot illeti meg.

A riporter az üggyel kapcsolatban a Magyar Hírlapnak elmondta: indíthat akár Kriminális című műsort is az MTV a történtek után, így is úgy is nagyon sokat fognak neki fizetni.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(1999.07.28.)