Formai hibák miatt nem dőlt még el, hogy kiadja-e Franciaország Ausztriának Carlost, a hírhedt terroristát

A párizsi fellebbviteli bíróság csütörtökön bejelentette: csak azután dönt Carlos, a nemzetközi terrorista Ausztriának való esetleges kiadatása ügyében, ha az osztrák igazságszolgáltatás több kérdésben is pontosítja erre irányuló kérelmét. Erre Bécsnek két hónap áll rendelkezésére.

Carlost - tényleges nevén Ilich Ramirez Sanchezt – azzal vádolják, hogy 1975 decemberében ő szervezte meg az OPEC, a Kőolajexportáló Országok Szervezete bécsi központja elleni véres akciót, a miniszterek túszul ejtését. Az akkori terrortámadásnak három halott és számos sebesült áldozata volt.

Bécsből a kiadatási kérelem egyébként csak idén januárban érkezett meg Párizsba. Carlos maga "badarságnak" nevezte az osztrák lépést, kijelentve, szó sem volt túszejtésről. Ügyvédei viszont azzal támadják a kiadatási kérelmet, hogy az nem tisztázza egyértelműen: elismerték-e Bécsben az OPEC területenkívüliséghez való jogát, amit általában a nagykövetségek élveznek. Másik formai felvetésük: az osztrák vádanyag egy gyilkosságot említ, miközben az eseményben hárman vesztették életüket.

Lényegében ezeket az ellenvetéseket fogadta el a párizsi törvényszék, s kérte Ausztriától a pontosításokat. Ezek birtokában kell majd állást foglalniuk a kiadatásról. Ha a párizsi bírók kedvezőtlen véleményt adnak, az ügyet végleg lezárják. Ellenkező esetben viszont a francia kormányfő elé kerül az osztrák kérés, s neki további mérlegelési joga van.

Carlos jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti a párizsi Santé börtönben egy, még a 70-es években a francia fővárosban elkövetett hármas gyilkosság miatt. Több más, francia földön elkövetett terrortámadása ügyében jelenleg is folytatódik a nyomozás.

A terrorista védőügyvédei élesen kifogásolták, hogy a francia hatóságok májusban Németországba toloncolták Hans-Joachim Kleint, a Carlos-csoport egykori tagját, aki szintén részt vett az OPEC elleni támadásban. Klein utóbb "megtért", s hosszú ideig különböző országokban, majd francia földön bujkált, s mint utóbb kiderült, ebben több, ma is befolyásos német és francia közéleti szereplő segítette tavalyi letartóztatásáig.


(MTI)