Óvatos drogfogyasztók

A szeptemberi tanévkezdés óta nem érkezett fővárosi középiskolákból kábítószer-fogyasztásra vagy drogkereskedésre vonatkozó jelzés a rendőrséghez. Ennek okát szakértők abban látták, hogy a diákok óvatosabbak lettek, s meglehetősen konspirált körülmények között adják, veszik és fogyasztják a kábítószert. A jelenleg készülő országos drogkutatás szerint ugyanis az utóbbi években többszörösére nőtt a drog-, ezen belül elsősorban a marihuánafogyasztás a fiatalok körében.

A szeptemberi tanévkezdés óta nem érkezett egyetlen bejelentés sem a budapesti középiskolák tanári karától arról, hogy diákjaik az iskola területén drogot fogyasztottak, árultak volna, vagy esetleg kábítószer hatása alatt jelentek volna meg az órákon.
Ellenben a Budapesti Rendőr-főkapitányság kábítószer-elleni osztályának adatai egyértelműen arról árulkodnak, hogy egyes intézmények tanulói rendszeresen kapcsolatba kerülnek különböző drogokkal, időnként osztoznak az árun, ami elvileg fel kellene, hogy tűnjön a pedagógusoknak. Mindezt Oláh Miklós őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság kábítószer-felderítő osztályának vezetője mondta el a Magyar Hírlapnak.

Úgy vélte: (a diákok) óvatosabbá váltak, kevesebb külső személy szerez tudomást a kisebb társaságok cselekményeiről. Oláh úgy vélte, ma már talán nincs is olyan középiskola a fővárosban, amelynek legalább néhány tanulója ne próbált volna ki valamilyen kábítószert.

Általában amfetaminszármazékot választanak a diákot, esetenként a marihuánát keresik. A heroinnal szerencsére nem próbálkoznak.

Az idén készült fővárosi drogvizsgálat tanúsága szerint négy év alatt közel két és félszeresére növekedett a drogot kipróbálók aránya a másodikos középiskolások körében. Ezen belül marihuánát háromszor annyi másodikos próbált ki mint négy éve. A fővárosi középiskolások 28 százaléka próbált már valamilyen kábítószert.
Elekes Zsuzsa a kutatás vezetője elmondta: a jelenleg feldolgozás alatt álló országos kutatás várhatóan hasonló eredményeket hoz.

Az Oktatáskutató Intézet több város középiskolásai körében végzett idén hasonló vizsgálatot. Gábor Kálmántól, a kutatás vezetőjétől megtudtuk: a győri fiatalok 8,9 százaléka próbált már ki valamilyen drogot, a kecskeméti és a békéscsabai középiskolásoknál viszont ez az arány több mint 20 százalékos.
Elmondása szerint a különbség azzal függhet össze, hogy a győri diákok vallásosabbak is, s ők ritkábban nyúlnak ilyen feszültségoldó technikákhoz.

Árulkodó azonban az az adat is, hogy mennyien nyilatkoztak úgy, barátaik, ismerőseik körében vannak, akik fogyasztanak kábítószert. Győrött a megkérdezettek 37,6, Kecskeméten 59,9, Békéscsabán pedig 59,6 százalék nyilatkozott úgy, hogy ismer drogfogyasztókat.

A kábítószer-ellenes osztály vezetője úgy vélte, még nem kellően tudatosult a iskolai vezetőkben, hogy ha értesítik a rendőrséget, az nem feltétlen jelent egyet látványos akciókkal, a gyerekek őrizetbe vételével, az iskola nevének meghurcolásával.

A BRFK nyomozói el tudják dönteni, hogy milyen jellegű beavatkozás szükséges. A rendőrök komoly segítséget nyújthatnak a megelőzésben és a rehabilitációban egyaránt - szögezte le Oláh Miklós.

- A pedagógusok legtöbbször automatikusan a rendőrséghez fordulnak, mivel a kábítószer-fogyasztás bűncselekmény - vélte ezzel ellentétben Pelle Andrea, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvivője. Az iskoláknak nincs bejelentési kötelezettségük, s a tanárok nincsenek tisztában lépésük következményeivel.

Tudni kell, hogy ha a tanár nem feljelentést, csak bejelentést tesz, a rendőrség akkor is köteles hivatalból a büntetőeljárást megindítani. Ez azzal jár, hogy a tanár és a diákok közti kommunikáció megszűnik. Pedig - fogalmaz az ügyvéd -, ha az oktatási intézmények komolyan veszik feladatukat, vagyis a megelőzést, nem élhetnek vissza a tanulók bizalmával.

A bejelentésnek szintén következménye lehet, hogy a diákok egymást közt sem fognak a kábítószerről, annak használatáról beszélni - előbb-utóbb egymástól is félni kezdenek, mivel tudják: aki bekerül a rendőrségre, megijed, és a kihallgatáson beszámol arról, ki drogozik az osztályban. A hatékony prevencióhoz szükséges, hogy a fiatalok közt is működjön a párbeszéd - fogalmaz Pelle Andrea.

A rendőrségnek nincs tudomása arról, hogy akár egyetlen tanár neve is kapcsolatba hozható lenne valamilyen kábítószeres visszaéléssel. A lapnak nyilatkozó őrnagy kérdésünkre hozzáfűzte: az idén mintegy kétszáz személy ellen indítottak eljárást Budapesten kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt. Ebből mintegy hatvanan fiatalkorúak.

Riasztó tényként említette, hogy mind gyakrabban találkoznak gyermekkorú fogyasztókkal, sőt a múlt héten egy 13 éves terjesztőt fogtak el egy VIII. kerületi lakásban.

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

A kábítószerezés hazai történetéről, a drogfogyasztás veszélyeiről és jogi következményeiről tudhat meg többet, ha erre jár.