Senki nem élte túl a kedd este Börgöndön történt helikopter-balesetet: a lezuhant gép pilótája és három utasa szörnyethalt.

A tragédia helyszínén, mint az [*****] röviddel az eset után beszámolt róla, folyik a roncsok kutatása, a holttestek azonosítása.

A lezuhant MI-2-es típusú gép utasainak személyazonosságáról este fél kilenckor még nem tudott információt adni a rendőrség, Pavelcze László, a székesfehérvári speciális mentők vezetője szerint a helikopteren volt Botló Ferenc, a mentők tapasztalt főpilótája. Pavelcze 18.20-kor riasztotta a tűzoltókat, mivel az előrejelzett időben nem érkezett meg a speciális mentők által is használt gép.

Ugyancsak a speciális mentők vezetője talált rá a kukoricatáblában lángoló roncsra, s értesítette a mentőket, tűzoltókat, a rendőrséget, s amennyire meg tudta közelíteni a lángoló gépet, kutatni kezdett túlélők, esetleg a helikopterből kiesett vagy kiugrott sérültek után.

A baleset helyszínét a magas hó miatt csak nehezen lehetett megközelíteni. A mentők és a tűzoltók kocsijai előtt hóeltakarító gépek tisztították az utat. A tűzoltók két fecskendővel dolgoztak a lángok megfékezésén, 19 órára sikerült "lefeketíteniük" a roncsot.

A baleset körülményeinek a tisztázása még tart. Az eredeti terv szerint csak a pilótának és egy technikusnak kellett volna a havazás miatt nehezen megközelíthető börgöndi egykori laktanyaudvarról Székesfehérvárra vinni a gépet, hogy ott tudjon segíteni a mentési munkálatokban, ha esetleg szükség lesz rá.

A géppel végül nem ketten, hanem a pilótával együtt négyen szálltak fel. A földön maradt viszont a technikus, aki a start után nem sokkal észlelte, hogy a tele üzemanyagtartállyal s rendben felszálló helikopter mintegy 50 méter magasból egyszerre zuhanni kezdett, s felrobbant. A gép mintegy másfél méterre fúródott be a földbe, s a szemlét végző szemtanúk szerint teljesen kiégett. A baleset idején egyébként mintegy 20-25 kilométer erősségű szél és közepes havazás volt, az időjárás tehát nem mondható viharosnak.

A helikopter nem sokkal a baleset előtt esett át a szokásos karbantartáson.

(MTI)

(Havaria Press)