Rendőrkézen a nagyatádi izraelita temetőben rongáló tinédzserek

A rendőrök elkapták azokat a 13-17 éves gyerekeket, akik a nagyatádi izraelita temető síremlékeit megrongálták. A keletkezett károk meghaladják a 3,5-4 millió forintot. A rendőrség egy nappal azt követően, hogy értesült a nagyatádi temetőrongálásról, egy másik izraelita temetővel kapcsolatosan is bejelentést kapott Barcsról, ahol 500 ezer forintnyi kár keletkezett.

A rendőrség megállapította, hogy gyermek-, illetve fiatalkorúak rongáltak a nagyatádi izraelita temetőben. Az okozott kár a korábbi becslésekkel ellentétben nem egy, hanem legalább 3,5-4 millió forint.

Hárman beismerték tettüket, ám mint azt a nyomozást vezető Szegvári József őrnagy elmondta, inkább közömbösséget, mintsem megbánást mutattak a fiatalok. A feltételezések szerint még további két társuk biztosan volt a szórakozásból, időtöltésből síremlékeket döntögető elkövetőknek. Az ő kihallgatásuk folyamatban van.

A fiatalok ellen kegyeletsértés és rongálás miatt indítottak eljárást. Elmondásuk szerint az első síremléket véletlenül borította le az egyik fiú, amikor nekitámaszkodott, ezek után kezdték leborogatni a többit.

A gyanúsítottak 13-17 éves fiatalok, vegyes családi hátérrel, olyan is van közöttük, aki "túlkorosan" az általános iskola hetedik osztályba jár. A rendőri vezetők határozottan állították, hogy nem vallási okok késztették a fiatalokat arra, hogy ilyen vandál módon tönkretegyék a síremlékeket, egyszerűen unatkoztak, és "jó heccnek" gondolták tettüket.

Lipkovits Tibor, a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) dél-dunántúli területi képviselője megdöbbenésének és elkeseredésének adott hangot. Kiemelte: nem is elsősorban az okozott kár tölti el végtelen szomorúsággal, hanem a mérhetetlen erkölcsi és kegyeleti kár. A zsidóság vallási törvényei szerint tilos az exhumálás, a sírok bolygatása, a csontokat ezért újratemetik. A felelősségre vonást nem tartják elégtételnek az erkölcsi kárért, ezért elképzelhető, hogy kártérítésért a gyerekek szüleivel szemben polgári peres eljárást kezdeményeznek. Az anyagi károkról szólva emlékeztetett arra, hogy a nagyatádi temetőt éppen az elmúlt évben hozták rendbe. Erre a munkára több millió forintot áldoztak.

A nyomozást vezető Szegvári József kétli, hogy az okozott kárt a szülők meg tudnák téríteni.

A barcsi temetőben becslések szerint ötszázezer forint kárt okoztak ismeretlen tettesek, akik ugyancsak megrongáltak a síremlékeket. A temetőt szintén a múlt évben hozatta rendbe a zsidó hitközösség.

A nagyatádi városi ügyész csütörtökön berendelte az iratokat, és kiemelten felügyeli a nyomozást. A fiatalkorúak esetében a rendőrség mindenképpen vádemelési javaslatot nyújt be a bíróságnak. A törvényi előírások értelmében az ilyen bűnesetekben akár öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Emlékeztetőül: A nagyatádi temetőben százhat síremléket és márványoszlopot döntöttek le, illetve törtek össze a suhancok, de az 1944-ben elhurcolt zsidók emlékművét megkímélték. A helyszínelő rendőrök gyalázkodó, rasszista feliratokat nem találtak.

(Havaria Press)

(MTI)

Korábban:

(2000.03.01.)