A Tisza ólomtartalma olyan magas, hogy még az erősen szennyezett határértéket is meghaladja a vízben talált nehézfémek mennyisége. A folyó szürkére változott az ólomtól vasárnap délutánra. Ráadásul a szakemberek szerint előfordulhat, hogy tovább növekszik a szennyezés mértéke.

A vasárnap délután befejeződött laboratóriumi ellenőrzés a vízmintában 0,12 milligramm ólmot mutatott ki literenként. Ez meghaladja az erősen szennyezett határértéket, amely 0,1 milligramm - mondta Szőke Sándor, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelem Felügyelőség igazgatója.

A leülepedett, megkötött nehézfémmennyiségről még nincs felmérés. Az üledék iszap formájában a hullámtérbe is lerakódott.

Szőke Sándor közölte: még azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy már nem növekszik tovább az ólomkoncentráció, meg kell várni a további vízminták értékelését is.

A romániai eredetű pénteki szennyeződés vasárnap délután a Vásárosnamény-Tivadar közötti Tisza-szakaszon tartott. A nehézfémekkel súlyosan szennyezett víz kipusztíthatja a Tisza még megmaradt élővilágát is. A folyó felső szakaszát ugyanis elkerülte a néhány héttel ezelőtti ciánszennyezés.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság határozata alapján a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság megtiltotta a felszíni vízkivételt a Tiszán, Tiszabecs és Vásárosnamény között - közölte Helmeczy László, a megyei önkormányzat és a védelmi bizottság elnöke.

A Kárpátontúli Ökológiai Igazgatóság munkatársai Huszt és Técső térségében vasárnap 1,2 milligramm ólomkoncentrátumot mértek egy liter vízben. Ez a mennyiség a súlyosan szennyezett határértéknek több mint tízszerese.

A romániai eredetű tiszai nehézfémszennyezés miatt operatív törzs alakult vasárnap Szolnokon a védekezés megszervezésére - jelentette be Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere. Valószínűleg március 15-én, a délelőtti órákban ér az 50-70 kilométer hosszúságúra becsült ólomszennyezés Szolnokra.

Nagy István, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: a nehézfémmel teli víz fogadása miatt minden eddiginél magasabbra, 745 centiméter körülire emelik a Tisza-tó vízszintjét, hogy minél kevesebb szennyezett víz jusson a tározó öblözeteibe.

A környezetvédelmi felügyelőség a Tisza teljes észak-magyarországi szakaszai mentén talajmintát vett a hullámterek felső rétegeiből. Ez azért fontos, mert a szennyeződés levonulása utáni mérések adataival összehasonlítva pontosan meghatározható a kár nagysága.

Ugyancsak jelentős mennyiségű vízmintát gyűjtöttek már a folyó holtágaiból, hogy azok eredményeit összevessék a levonulás utáni állapotokkal. Hasonló okból vizsgálják a mederüledékek nehézfém tartalmát.

A magyar határtól 184 kilométerre fekvő nagybányai REMIN vállalat borsabányai részlegében a tározó gátja péntek délelőtt szakadt át. A baleset során 20 ezer tonnányi, nehézfémtartalmú ipari üledék került a romániai Vaser-patakon keresztül a Viso folyóba, majd pedig a Tiszába - mondta Gönczy János, a Tisza-Szamos kormánybiztosa.

A szennyeződés mértékéről egyelőre nincs pontos információ. Kárpátalján, Nagyszőllős térségében vasárnap azonban feketére változtatta a folyó vizét.

A magas cink- és ólomtartalmú üledék a Tisza azon szakaszát is szennyezi, amelyet a korábbi ciánkatasztrófa elkerült. Kedvezően befolyásolja azonban az oldott nehézfémszennyeződés hígulását a Tiszába betorkoló Szamos magas vízhozama.

Pepó Pál környezetvédelmi miniszternek eddig sem telefonon, sem levélben nem sikerült a gátszakadás helyszínén tartózkodó Romica Tomescu román környezetvédelmi miniszterrel a kapcsolatot felvennie.

(MTI)