A párizsi magyar nagykövetség rezidenciává alakítása, amely 410 millió forintba kerül, az ellenzéki képviselők szerint pazarlás, a külügyi tárca azonban úgy látja, indokolt és reális kifizetésről van szó - derült ki az Országgyűlés Külügyi Bizottságának csütörtöki ülésén.

A testület Turján Sándor helyettes külügyi államtitkárt hallgatta meg a párizsi magyar állami ingatlanok helyzetéről, az átalakítási munkálatokról. Mint elhangzott, jelenleg négy párizsi magyar ingatlancsoport van a külügyi tárca kezelésében: a nagykövetség, a Magyar Ház, a nagyköveti rezidencia, valamint az OECD-képviselet.

Turján Sándor szerint a tárca idén márciusban döntött a párizsi Foch sugárúton található nagykövetségi épület rezidenciává átalakításáról. A nagykövetség épületének felújítása már korábban, e döntéstől függetlenül megkezdődött, s a márciusi döntés nem érinti a már elvégzett munkálatokat. A helyettes államtitkár kiemelte: a rezidenciává alakítást az indokolja, hogy a nyugat-európai gyakorlat szerint egyre inkább a rezidenciákon adnak otthont a különböző reprezentációs rendezvényeknek, fogadásoknak.

Az ellenzéki képviselők - így Szent-Iványi István (SZDSZ) bizottsági elnök, Molnár Gyula (MSZP) alelnök, valamint a szintén szocialista Szabó Zoltán és Faragó Péter - azt kifogásolták, hogy a külügyi tárca nem rezidenciává történő átalakításra, hanem a nagykövetség felújítására kapta meg tavaly a bizottság hozzájárulását a közbeszerzési eljárás alóli mentességhez.

Mint mondták, előbb a nagykövetség zavartalan működését kellett volna biztosítani Párizsban ahelyett, hogy Kékessy Dezső nagykövet számára megfelelő rezidenciát alakítanak ki.

Turján Sándor válaszában kifejtette: a Külügyminisztérium kidolgozza azt a koncepciót, amely megoldást kínál a párizsi magyar nagykövetség végleges elhelyezésére. - A Külügyminisztérium 1999-ben hivatali épület vagy csereépület felújításához kérte a bizottság beleegyezését, tehát már ekkor felvetődött a nagykövetség épületének másfajta hasznosítása - szögezte le a külügyi vezető.

A magyar nagykövetség jelenleg ideiglenesen a párizsi Magyar Házban működik. A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint elképzelhető megoldás lehet, hogy a nagykövetség abban az ingatlanban találja meg helyét, amelyikben jelenleg az OECD-misszió működik.

Az ellenzéki oldal annak az 1991-es tranzakciónak a helyességét is kifogásolta, amelynek keretében az akkori nagykövet - Szávai János - 17 millió francia frank ellenében költözött új rezidenciába. Ingatlanbecslések szerint mai piaci áron 8-9 millió frankot ér a jelenlegi rezidencia, tehát a felét a kilenc évvel ezelőtti vételárnak.

(MTI)