Még nem tudni pontosan, hogy a Bakony környéki településeknek mekkora kárt okozott az a közel 2000 hazánkban gyakorlatozó holland katona és 900 harci járműve, akik az elmúlt két hónapban nettó 182 ezer dollárért 35 napig bérelték a honvédség központi gyakorlóterét, és 185 ezer dollárért vették igénybe szolgáltatásait. A Magyarországon ellenszolgáltatásért gyakorlatozó külföldi alakulatok közül eddig csak a hollandok okoztak problémát a civil lakosságnak.

A holland katonai attasé, néhány felkért kárszakértő, valamint a szaktárca jogi képviselője alkotta azt a csapatot, amelyik a múlt héten Tés, Királyszállás, Bakonykút, Márkó, Hajmáskér Őskü és Gyulafirátót térségében kárfelmérést végzett. Az említett települések önkormányzatai és magánszemélyek kártérítést követelnek ugyanis a hazánkban gyakorlatozott holland katonák okozta pusztítás miatt, akik a hiteles térképeken megjelölt, engedélyezett határvonalat több helyen átlépték, s egyebek között egy fenyőerdő kivágott fáival álcázták tankjaikat és letaposták a friss ültetvényt.

A minisztérium illetékese, Szendrei László igazgatási és jogi főosztályvezető elmondta: a mostani eset nem jellemző, jóllehet a katonai gyakorlatok során a legelővigyázatosabb felkészítéssel sem lehet a károkozásokat teljesen kivédeni. Mint mondta, a hollandok a magyar kárszakértők megállapításai, illetve a mi áraink alapján fognak fizetni. A kárrendezés elveit a NATO ide vonatkozó egyezménye határozza meg, de a két fél külön megállapodást is köthet. (Az amerikaiakkal külön szerződésben rögzítették a károkozás orvoslásának gyakorlatát, mivel Taszárra településük óta folyamatosak a lakossági kárigények. Jelenleg is 1400 esettel foglalkoznak.)

Szendrei közölte, a tárcavezetés úgy döntött, hogy a kialkudott kárösszeget a minisztérium soron kívül kifizeti a panaszosoknak. Ami a jövőt illeti: még kialakulatlanok az elképzelések, de sem attól nem zárkóznak el, hogy a jelenleginél több katona vegyen részt a gyakorlatok ellenőrzésében, sem attól, hogy az érintett önkormányzatok figyelőszolgálatokat szervezzenek a hadgyakorlatok idejére.

Hogy mi pénzt hoz ez egyébként a "konyhára"? Az esetenként 1500-2000 katonával és 500-800 harci járművel végzett egy-egy gyakorlat tiszta tárcabevétele 500-550 millió forint. A bejövő pénz egy részét ugyanis a lőtér helyreállítására költik, 6 százalékát az önkormányzatok kapják, 5 százalék a környezetvédelmi alapba kerül. A főosztályvezető elmondta, az önkormányzatoknak szánt részt 15 százalékra akarják növelni, mivel a gyakorlatok idején a települések porártalomnak, éjszakai fényhatásoknak és zajártalomnak is ki vannak téve. Egyébként a közeljövőben átfogó vizsgálatot végeznek arról, hogy a hadgyakorlatok hogyan érintik a települések lakóit. Ezt követően olyan intézkedések várhatók, amelyek tompítják vagy megszüntetik a kellemetlen kísérőjelenségeket.

(Népszava)

Ajánló:

(angol nyelvű)