Bizonytalan, többször egymásnak is ellentmondó tanúvallomások hangzottak el a bűnjelek kezelésének körülményeiről csütörtökön a körmendi gyermekgyilkosság ügyében. A négynapos tárgyalási sorozat végén az ügyész és a védő is újabb bizonyítási indítványokat terjesztett be.

A csütörtöki tárgyalási napon a bíróság arra kereste a választ, hogy a bűncselekmény helyszínéről származó, illetve a vádlottól lefoglalt bűnjeleket a nyomozati eljárás során az előírásoknak megfelelően kezelték-e. Meghallgatták azokat a rendőröket is, akik az említett tárgyakat különböző budapesti szakértői intézetekbe szállították.

A bíróság kérdésére a rendőrök nem tudtak határozott választ adni arra, hogy a bűnjeleket hogyan csomagolták be. Kiderült az is, hogy a bűnjelek átadása és átvétele idején nem készült jegyzőkönyv, legalábbis a per során becsatolt iratok között ilyen jegyzőkönyveket nem találtak.

Az április 7-én a szállítást végző szolgálati gépkocsi vezetője úgy emlékszik: egy nagy zsákban, valamiféle ruhadarabok voltak, "ömlesztve". A tárgyalást vezető bíró ismertette: az áldozat, a vádlott, illetve az apa ruházatát április 7-én, egyszerre szállították fel Budapestre. A tanúk ezután úgy nyilatkoztak: nem emlékeznek arra, hogy hány csomag volt autójukban, de azt ennek ellenére mégis fenntartják, hogy a bűnjelek nem érintkezhettek egymással.

Nincs arról sem adat, hogy a bűnjeleket ki csomagolta be, illetve azok a szállítás reggelén hogyan kerültek a rendőrautóba.

A négynapos tárgyalási sorozat végén az ügyész és a védő is újabb bizonyítási indítványokat terjesztett be. A bíróság végzésében újabb szakértők kirendelését írta elő, a rendőrséget pedig arra kötelezte, hogy a következő tárgyalásig csatolja a bűnjelkezelésre vonatkozó összes jegyzőkönyvet és igazolást.

A perben eddig született igazságügyi orvosszakértői vélemények között feszülő ellentmondások feloldása érdekében, illetve annak megállapítására, hogy a halált okozó sérülések milyen eszközzel, mekkora intenzitással keletkezhettek, a bíróság az Egészségügyi
Tudományos Tanácshoz fordul véleményezésért. A bíróság az elrendelt bizonyítások végrehajtásának függvényében később tűz ki újabb tárgyalási napokat.

Tánczos Gábort, az ügy vádlottját a bíróság egy 10 éves kislány brutális meggyilkolása miatt egyszer már 14 évi börtönre ítélte és 8 évre eltiltotta a közügyektől, de az elsőfokú ítéletet a Legfelsőbb Bíróság annak megalapozatlansága miatt megsemmisítette, és új eljárás lefolytatását írta elő.

(MTI)