Augusztus elsején ismét találkozik Torgyán József és Orbán Viktor. Egyelőre még kérdéses, hogy milyen változások lesznek a honvédelmi tárca élén, de kisgazdaforrásból származó információink szerint több FKGP-vezető Wachsler Tamás, a tárca közigazgatási államtitkára távozását szorgalmazza.

Várhatóan augusztus elsején találkozik újra Torgyán József kisgazdaelnök Orbán Viktor miniszterelnökkel. A megbeszélésen a Nemzeti Földalap, az agrártárca költségkeretének bővítése mellett szóba kerülhet a honvédelmi tárca élén bekövetkező esetleges változás is - tudta meg a Magyar Hírlap kisgazdaforrásból.

Az FKGP egyik név nélkül nyilatkozó vezetője szerint a MiG-ügyben tapasztalható HM-magatartást elsősorban a Wachsler Tamás ? volt fideszes - közigazgatási államtitkár korábbi tevékenységére lehet visszavezetni amelyet a szakminiszter koordinálása nélkül folytatott.

A párt vezetői Wachsler Tamás egyéni kezdeményezésének tulajdonítják, hogy a tárcán belül bizonyos erők "hirtelen kiszuperált amerikai vadászgépeket akarnak vásárolni, a megbízhatóan felújítható orosz MiG-29-esek helyett". Egyes kisgazdavezetők a közigazgatási államtitkár távozását szorgalmazzák - közölte a Magyar Hírlap informátora.

Szabó János honvédelmi miniszter elmondta: a MiG- 29-esek felújítására vonatkozó szándéknyilatkozat kidolgozásában egy széles körű szakmai tanácsadó testület működött közre, munkájában Wachsler is részt vett. Wachsler tevékenységéről a miniszter egyebet nem kívánt nyilatkozni.

Wachsler Tamás, a HM közigazgatási államtitkára nem kommentálta a kisgazda-forrásból érkező értesülést.

"Nem hiszem, hogy Wachslernak ekkora lehetőségei lennének, de minden előfordulhat" - fogalmazott Lányi Zsolt, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának elnöke. Szerinte egyéni véleményt tükröz a kisgazdaforrásból érkező információ. Véleménye szerint két igen erős lobbi küzd a légierő fejlesztéséért. Úgy a MiG-eknek, mint a használt amerikai F-16-osoknak van hátránya és előnye is.

"Az biztos, hogy a MiG-ek NATO-kompatibilis átalakítása olcsóbb, mint az amerikai gépek felszerelése, és üzemeltetése" - jelentette ki Lányi Zsolt.

A HM nem zárta le az ezredesek ügyét

Fellebbezett a Honvédelmi Minisztérium (HM) a Pesti Központi Kerületi Bíróság elsőfokú döntése ellen, amellyel a tárca több helyreigazítási kérelmét elutasította a Népszava-HM sajtóperben és kimondta, történt adatgyűjtés a politikai tisztekről.

A lapunknak nyilatkozó Wachsler Tamás közigazgatási államtitkár szerint sosem tagadták, hogy a személyügyi nyilvántartásban lévő adatok felhasználásával készültek és folyamatosan készülnek különböző kimutatások. Visszautasítják viszont "az erre rárakódott állításokat".

Ez nem adatgyűjtés, legálisan a hivatalos személyügyi gyűjtőben lévő adatok felhasználásával állították össze a dokumentumokat - tette hozzá az államtitkár.

Aki azt állítja, hogy listát készítettünk a tisztek úgymond politikai múltjáról azért, hogy utána ilyen alapon kirúgjuk őket, az hazudik és az állításait bíróságon támadjuk meg" - közölte az államtitkár.

Wachsler Tamás elmondta: a katonák ügye nem zárult le, annak ellenére sem, hogy a Katonai Ügyészség megtagadta velük szemben a nyomozást. Az ezredesekkel szemben a vezérkari főnök rendelt el fegyelmi eljárást, majd tett feljelentést titoksértés és jelentési kötelezettség megszegése miatt. A fegyelmi eljárás az ügyészségi döntés után házon belül folytatódik - szögezte le Wachsler.

(Magyar Hirlap)