Közel egymilliárd forintot költenek az idén augusztus huszadika méltó megünneplésére. Az ünnepségek szervezését az a Happy End Kft. végzi, amely a Fidesz választási kampányában is szerepet vállalt. A kormányszóvivő kiemelte, a rendezvények célja, hogy mindenkit megörvendeztessenek vele.

Az ünnepek mindegyike befektetés a jövőbe, ezért a pénzünkből is fordítanunk kell rá - jelentette ki Tóth István Zoltán, az Országimázs Központ vezetője a millenniumi év augusztus 20-i ünnepségeivel kapcsolatos tegnapi sajtótájékoztatóján. Tóth elmondta, hogy összesen mintegy egymilliárd forintot költöttek a jubileumi eseménysorozatra, bár a szervezők célja nem a parlament által megszavazott keret elköltése volt, hanem rendezvények szervezése. A költségek pedig az ország lakosságára vetítve a fejenkénti 100 forintot sem érik el. A nagyszabású rendezvénysorozat részletes költségvetésére vonatkozó kérdésre viszont Tóth azt mondta: a karácsonyi bejgli előállítási költségeit sem szokás firtatni.

Az Országimázs Központ vezetője annyit elismert, hogy a budapesti tűzijátékra, amelyet az idén a Gellérthegy helyett egy dunai uszályról lőnek a magasba, körülbelül kétszer annyit költöttek, mint tavaly.

A központi látványosság megrendezésére a korábban szokásos magyar cég helyett egy amerikai és egy német cég kapott megbízást. Tóth lapunk kérdésére kijelentette: azért választották a drágább megoldást, mert az látványosabb lesz az eddig megszokottnál. Arra a kérdésre, hogy miért változtatták meg a tűzijáték fellövésének helyét, Tóth elmondta, hogy az ünnep alkalmából "gyökeresen új színhelyet kerestek" és megtakaríthatták a Gellérthegy biztonsági locsolásának költségeit is. (Az RTL Klubnak nyilatkozó parlamenti tűzoltóparancsnok-helyettes azonban veszélyesnek ítélte az új helyszínt. A szakember attól tart, hogy erős szél esetén a petárdáktól lángra lobbanhat az Országház fából készült állványzata.)

Borókai Gábor kormányszóvivő kiemelte, hogy az augusztus 20-i ünnepségek a korona Parlamentbe való szállításával megkezdett rendezvénysorozat része. A millenniumi eseményekbe számos település bekapcsolódott. Borókai szerint a szándék mindenki megörvendeztetése volt, bár biztos benne, hogy lesznek kifogások, "de a pulykával kizárt, hogy meg lehet szerettetni a karácsonyi ünnepet".

Az ünnepségek szervezési vezetője, Nagy Bernadett a rendezvények léptékének érzékeltetésére elmondta, az országban 11 helyen összesen 832 négyzetméter színpadot állítanak fel.

A berendezések és az ezernyolcszázötven darab lámpa annyi energiát fogyaszt majd, mint a budapesti kaszásdűlői lakótelep tíz nap alatt. Nagy Bernadett újságírói kérdésre elmondta, hogy az események lebonyolítását az állami ünnepségek szervezésére vonatkozó 1998-as közbeszerzési pályázat alapján - a Fidesz választási kampányában is szerepet vállalt - Happy End Kft. végzi.

(Népszava)