Átfogó felügyeleti ellenőrzés kezdődik hétfőn a Grespik László vezette Fővárosi Közigazgatási Hivatalban. A vizsgálatra egy tavalyi kormányrendelet értelmében kerül sor. Az ellenőrzés során várhatóan a hivatalvezető közszerepléseit is áttekintik.

Egy tavalyi kormányrendeletnek megfelelően ez évtől folyamatosan átfogó pénzügyi, gazdasági, szakmai felügyeleti ellenőrzés lesz a megyei közigazgatási hivatalokban. A Belügyminisztérium szakmai főosztályai és a Miniszterelnöki Hivatal munkatársai az idén összesen hét megyei középszintű kormányhivatalt ellenőriznek. Hétfőtől elsőként a legnagyobb szervezetet, a Fővárosi Közigazgatási Hivatalt, majd a Heves megyei hivatalt vizsgálják.

Az ellenőrzésekre attól függetlenül sort kerítenek, hogy a hivatalvezető mióta áll posztján. Az ellenőrzéseknél megvizsgálják azokat az intézkedéseket is, amelyekkel az új vezető változtatott a korábbi gyakorlaton. Így például a fővárosban górcső alá veszik az ingatlaneladásokkal kapcsolatos vezetői szabályozást is.

A főváros intézményt április óta Grespik László vezeti, aki a közelmúltban többször is az újságok címlapjára került különböző döntései miatt.

Grespik László három hónappal hivatalba lépését követően került a figyelem középpontjába, amikor bejelentette, hogy korlátozni kívánja - évi húszra - a külföldiek budapesti ingatlan-vásárlását. Indoklása szerint egy 1996-ban elfogadott kormányrendelet lehetővé teszi a közigazgatási hivatal vezetőjének, hogy elbírálja: sért-e önkormányzati vagy egyéb közérdeket a külföldiek ingatlanszerzése. A főhivatalnok úgy ítélte meg, sérti a közérdeket, hogy az elmúlt két évben hozzávetőlegesen megduplázódott a budapesti ingatlanok ára, amit szerinte jelentős mértékben a külföldiek lakásvásárlásai idéztek elő.

Az intézkedés komoly visszhangot kapott, és a Közigazgatási Hivatal vezetőjét bírálta a Belügyminisztérium is. ''A külföldiek magyarországi ingatlanszerzésével kapcsolatban a közigazgatási hivatalvezetőknek elbírálási joguk van, de olyan joguk nincs, hogy a vásárlások korlátjaként matematikai határt húzzanak, vagy kvótát állapítsanak meg'' - jelentette ki július 5-én Kara Pál helyettes államtitkár.

Augusztusban a rákospalotai Meixner-iskola kapcsán hozott vitatott döntést Grespik László: az évnyitó napján juttatta el határozatát az iskolába az intézmény működési engedélyének megsemmisítéséről, és új eljárás lefolytatására utasította a XV. kerület jegyzőjét.

A Fővárosi Közigazgatási Hivatal már hónapokkal korábban bírósághoz fordult, mert a kerületi helyhatóság és a Meixner Alapítvány között kötött közoktatási megállapodásban törvénytelenségeket észlelt.

A hivatalvezető legutóbbi közszereplését is komoly sajtó visszhangot kapott: szeptember 15-én, a Nap-kelte adásában Grespik László kenyérgalacsinokat dobott az újságírók felé, amit azzal
indokolt, hogy a Biblia szerint, "ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel".

Az MTI közigazgatási forrásokból úgy értesült: a Fővárosi Közigazgatási Hivatalból az áprilisi vezetőváltás óta már többen - köztük a törvényességi és az igazgatási-hatósági főosztály vezetője - távoztak posztjukról.

A Fővárosi Közigazgatási Hivatal munkájáról készülő beszámoló a tervek szerint októberben kerül a miniszteri értekezlet elé.

(MTI)

Ajánló:

A Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetőjének feladatai.

Korábban:

(2000.09.16.)