A Népszava információi szerint Torgyán József kisgazda pártelnök péntek délelőttre összehívta a frakcióvezetőség és az országos elnökség ülését a földművelésügyi minisztériumba. Két napja telefonon értesítették a kisgazdapárt országos elnökségének tagjait erről. A párt vezetői azt mondták, nem tudják, mi lesz a napirenden, de várható, hogy az elmúlt hetek "sajtótámadásai". A résztvevők rövid ülésre számíthatnak, mert a tanácskozás megkezdése után egy órával Torgyán már a kisgazdapárt székházában tart sajtótájékoztatót.

Ebből sokan arra számítanak, hogy az FKGP vezetősége pénteken látványosan kiáll majd a villaépítés miatt megtámadott pártelnök mellett.

Tegnap megérkezett a Torgyánnal szembeni összeférhetetlenségi eljárást kezdeményező SZDSZ-javaslat a házelnökhöz, aki azt továbbította a mentelmi bizottság elnökéhez. Isépy Tamás elmondta: a szabad demokraták a sajtóban megjelent híradásokra hivatkozva kérik az összeférhetetlenségi eljárás megindítását. Isépy véleménye, hogy csak konkrétan megjelölt összeférhetetlenségi okkal lehet ilyen eljárást kezdeményezni. Ugyancsak pontosítást igényel szerinte, hogy a szabad demokraták azt állítják: Torgyán József vagyonnyilatkozata valótlan adatokat tartalmaz. A mentelmi bizottság elnöke úgy véli: ebben az esetben is pontosan meg kell jelölni, hogy a vagyonnyilatkozat mely adata valótlan. - Konkrét kezdeményezés esetén a mentelmi bizottság elnöke felszólítja a képviselőt, hogy öt napon belül egészítse ki vagyonnyilatkozatát, ha pedig ezt nem teszi meg, akkor a grémium tagjaiból feláll egy háromtagú vizsgálóbizottság.

Kis Zoltán szabad demokrata képviselő közölte: lehetőséget akarnak adni Torgyánnak, hogy igazolja szavahihetőségét. Összeférhetetlenségi eljárást szerinte akkor lehet indítani, ha felvetődik a gyanú, hogy az adott képviselő nyilatkozata nincs összhangban vagyongyarapodásával. A mentelmi bizottságnak először Torgyán József vagyonnyilatkozatának zárt részét kell áttekintenie, ha pedig ez sem támasztja alá a vagyongyarapodást, akkor nyilatkozatpótlásra kell utasítania a politikust. A képviselő szerint az SZDSZ feltétlenül szorgalmazza, hogy az APEH és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal bevonásával vizsgálják meg: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési, valamint a Környezetvédelmi Minisztérium gazdálkodása megfelel-e a jogszabályokban előírtaknak.

A tv2 Tények című híradójának értesülése szerint a választási együttműködésről folytatott kétoldalú tárgyalásokon a Fidesz több olyan kisgazda politikust is megnevezett, akiket nem kíván a közös jelöltek között látni. Köztük a frakció és a párt vezetői mellett állítólag kisgazda államtitkárok is megtalálhatók.

(Népszava)

Ajánló:

Az [origo] összeállítása

Korábban:

(2000. október 27.)