Tizenkétezer férőhelyes csarnok épül majd a tavaly decemberben leégett Budapest Sportcsarnok helyén. Egy magáncég a beruházás teljes költségét finanszírozza, az államnak az aréna átadását követően kell 10 évig fizetnie. Az állam által összesen kifizetett pénz kevesebb lesz a bekerülési és üzemeltetési költség felénél.

Lezárult tegnap a BS újjáépítésére, üzemeltetésére és finanszírozására kiírt versenypályázat. Fürjes Balázs, a BS miniszteri biztosa elmondta: tizenkét ezer férőhelyes sportcsarnok épül majd, amely alkalmas lesz sport és kulturális események megrendezésére. Az épületre vonatkozó
követelményeket az Ifjúsági és Sportminisztériummal együtt alakítja
ki a beruházó konzorcium. A beruházás 23 milliárd forintba kerül, a pályázaton nyertes konzorcium húsz évig rendelkezik az üzemeltetési joggal.

A magántőke bevonásával úgy épül meg a főváros és az ország egyik legnagyobb középülete, hogy az államnak egyszerre nem kell nagyobb összeget az építkezésre fordítania. Kizárólag a csarnok kulcsrakész és tökéletes kivitelezése után fektet tőkét a beruházó cégbe. Akkor sem egyszerre, hanem tíz év alatt kell annyit fizetnie, ami kevesebb a bekerülési, valamint az üzemeltetési költség felénél. Az állam egyébként nem lett volna képes néhány év alatt kifizetni 23 milliárd forintot, hiszen e célra nem terveztek előre forrást a költségvetésben, ráadásul az országot az utóbbi időben több nem várt költség például árvízkár is sújtotta.

(OS)