Rendőrségi szakértők több államtitoknak minősülő adatot találtak Sándor István nyugalmazott rendőr alezredesnek az olajbizottság zárt ülésén tett és nyilvánosságra hozott vallomásában. Ha a titokszakértő megerősíti a rendőrség álláspontját, az Országos Rendőr-főkapitányság feljelenti a bizottság tagjait. Ez esetben a büntetőeljárást a képviselők mentelmi jogának felfüggesztése után az ügyészség folytatná le.

A rendőrség szakértői elsődleges vizsgálataik során több államtitoknak minősülő információt találtak Sándor István nyugalmazott rendőr alezredesnek az olajbizottság zárt ülésén tett vallomásában - tudta meg a Népszabadság.

Az ORFK illetékesei még vizsgáltatják az [origo]-ban is hozzáférhető jegyzőkönyvet, és várhatóan titokszakértő állásfoglalását is kérik majd. Ha bebizonyosodik, hogy a nyilvánosságra hozott irat államtitkokat tartalmazott, az ORFK, mint titokgazda köteles feljelentést tenni a titoksértés feltételezett elkövetői, azaz az olajbizottság tagjai ellen.

Garamvölgyi László rendőrségi szóvivő elmondta: az ORFK még vizsgálja a dokumentumokat, és csak a végső szakértői vélemények ismeretében dönt a további jogi lépésekről. Garamvölgyi nem árulta el, hogy a jegyzőkönyvben olvasható állítások közül melyek minősülnek államtitoknak, mivel - mint mondta - ezzel ő is államtitoksértést követne el. Korábban Polt Péter legfőbb ügyész azt nyilatkozta: az ügyészségnek nem áll módjában eldönteni, mely adatok minősülhetnek államtitoknak, melyek nem. Erről egyedül a titokgazda, az ORFK nyilatkozhat. Hozzátette: "ha a rendőrség szerint a nyilvánosságra hozott jegyzőkönyv államtitkokat is tartalmazott, az ügyészség megteszi a szükséges lépéseket". Ha megalapozottnak tartják az ORFK feljelentését, vélhetőleg kérni fogják az Országgyűlést, függessze fel az olajbizottság tagjainak a mentelmi jogát.

Sándor István, a KBI egykori főnyomozója ugyanakkor személyiségi jogainak megsértéséért beperli a Világgazdaság című napilapot. A lap pénteki számában terjedelmes írást közölt a hazai alvilágban az elmúlt években lezajlott történésekről és arról, hogy egyes - meg nem nevezett - források szerint mi volt, illetve mi lehetett Sándor István szerepe az események ilyetén alakulásában. A cikk egyebek között azt állította, hogy az ukrán alvilág megbízásából nyomozott egyes, olajügyekkel összefüggésbe hozott magyar vállalkozások ellen Bartus László, a Világgazdaság újságírója - a lapban Sándor Istvánról közölt legtöbb cikknek ő a szerzője - elmondta: korábban ötmillió forintra perelte őt és a lapot Sándor alezredes, de a pert elvesztette. - Úgy tűnik - tette hozzá -, most már ő maga is csak kétmillió forintra becsüli személyiségi jogait.

(OS)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 18.)