Kövér László, a kormányzó Fidesz elnöke Bécsben, az Ausztriai Magyarok Központi Szövetségében tartott előadásában ismét élesen bírálta a magyar sajtót.

Kövér László a hazai média-erőviszonyokat elemezve az Ausztriai Magyarok Központi Szövetségében megismételte, hogy az arány egy a kilenchez a középbal ellenzék javára, de lehet, hogy még rosszabb. Megjegyezte, hogy az újságok ugyan szinte kivétel nélkül nyugati kézbe kerültek, ám az új tulajdonosok nem tettek semmit ezen orgánumok irányvonalának megváltoztatására. Ennél fogva a szerkesztőségeket nem cserélték le, az utánpótlást továbbra is az "öreg bolsi főszerkesztők" választják ki. És aki másként gondolkodik, azt kitették.

Kitért arra is, hogy a koalíció szempontjából nem jobb a helyzet az elektronikus tájékoztatási eszközöknél sem, bár ha az MTV-nél sikerül központi eszközökből javítani az anyagi viszonyokon, akkor ott javulhat a nézettség. Szerinte a hatalom a Magyar Rádiónál sem képes befolyásolni az eseményeket, bár ott tulajdonképpen elégedett a kormányszövetség megjelenésének arányaival. A kereskedelmi televízióknál viszont egészen drámaiak az állapotok - hangsúlyozta. A két intézményt politikailag elfogultnak nevezte, majd hozzáfűzte, hogy ezek az adók sokszor megsértik az elemi jó ízlést, a személyiségi jogokat. Kifejtette ugyanakkor, hogy nem kell foglalkozni a médiában fennálló baloldali hegemóniával, hanem más lehetőségeket kell keresni a kapcsolattartásra. Szerinte a Fidesz tevékenysége nyomán javul az ország helyzete, ám ez nem tükröződik a közvélemény-kutatásokban, mivel a szocialisták uralják a tájékoztatást.

(Népszava)

Korábban:

(2000. szeptember 29.)